Geen enkel voetbalstadium is het waard om voor te sterven

Duizenden bouwvakkers worden als slaven behandeld in Qatar. Zij bouwen de voetbalstadiums  voor de wereldbeker voetbal van 2022. Onduldbaar, zeggen de vakbonden. De voetbalwereld moet verandering eisen.

Duizenden bouwvakkers worden als slaven behandeld in Qatar. Zij bouwen de voetbalstadiums  voor de wereldbeker voetbal van 2022. Onduldbaar, zeggen de vakbonden. De voetbalwereld moet verandering eisen.

Heb je het ook gezien in het televisiejournaal van donderdag 19 maart? De internationale voetbalfederatie FIFA heeft beslist dat de wereldbeker van 2022 in Qatar in de winter zal gespeeld  worden, anders is het daar veel te warm. En trouwens, de voetbalstadiums zullen volledig uitgerust worden met air conditioning. Als dat geen goed nieuws is!

Onverholen slavernij

Wat er niet werd bij gezegd is dat duizenden gastarbeiders nu in Qatar in de meest onmenselijke omstandigheden moeten werken aan de bouw van die hypermoderne voetbalstadiums. Zij komen uit Aziatische landen, voornamelijk uit Nepal. Ze werken ook in de  industrie en de  horeca en voor de realisatie van andere grote bouwwerken. In totaal zijn er zo 1,2 miljoen gastarbeiders, terwijl Qatar maar 280.000 staatsburgers telt.

Die gastarbeiders leven in onverholen slavernij. Zij moeten aan ronselbureaus 1000 tot 3000 dollar  betalen om Qatar binnen te mogen. Ze moeten hun paspoort afgeven en hun loon wordt achtergehouden tot aan het eind van hun contract. Dat is het  beruchte ‘Kafala’-systeem. Ze zijn volledig rechteloos, vakbonden , laat staan vakbondsacties, zijn verboden. Ze werken zondag en weekdag, zonder veiligheidsvoorzorgen, voor een maandloon van 200 dollar. Ze overnachten in miserabele woonkampen.

FIFA sluit de ogen

Dat is uiteraard onduldbaar. Het is vooral  ook onduldbaar dat een invloedrijke wereldorganisatie als  de FIFA de ogen sluit voor dergelijke toestanden. De internationale vakbondsbeweging is hard in de  weer om iedereen wakker te schudden en verandering te eisen. De Algemene Centrale-ABVV trekt mee aan de kar. Het Kafala-systeem moet verdwijnen, er moeten vakbonden toegestaan worden, er moet veiligheid komen, de gastarbeiders moeten een fatsoenlijk loon en goede leefomstandigheden krijgen.

Op 19 maart trok een delegatie van onze vakbonden naar François De Keersmaecker, de voorzitter van de KVBV, de Belgische voetbalbond. Het was niet de eerste ontmoeting trouwens. Maar deze keer waren er Nepalese vakbondsleiders bij. “Alleen al  onder mijn landgenoten tellen we één dode per 2 dagen op de bouwwerven, en we zijn nog zo ver van 2022” vertelde Bishnu Rimal, de voorzitter van de overkoepelende Nepalese vakbondsfederatie GEFONT. Hij hoopt  op internationale druk om elementaire mensenrechten tot  stand te brengen voor de arbeiders in Qatar.

Voetbalwereld moet helpen

Federaal secretaris Rik Desmet sprak dezelfde hoop uit. “De Belgische  bouwfirma’s die in Qatar werken willen net zoals wij dat er fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden komen, maar  zij kunnen niet  alleen druk uitoefenen. De voetbalwereld moet helpen nu ze daar de kans toe heeft. Het is niet normaal dat FIFA de boot afhoudt. Nu Joseph Blatter aan het eind van zijn voorzitterschap is vragen we aan de Belgische voetbalbond te kiezen voor een nieuw FIFA-bestuur dat echt oog heeft voor mensenrechten en sociale rechten.”

François De Keersmaecker vindt de situatie in Qatar ook onduldbaar. “Geen enkel voetbalstadium is het waard om voor te sterven” zo stelde hij. De Belgische voetbalbond heeft al stappen ondernomen bij de FIFA, maar zonder gevolg. Er zal nu opnieuw op aangedrongen worden om het op te nemen voor de uitgebuite gastarbeiders.