Onschendbare diplomaten mogen de rechten van hun werknemers niet schenden

Brussel is een belangrijke Europese en internationale ontmoetingsplaats en dus zijn er erg veel diplomatieke missies in de stad gevestigd. Zij stellen tussen 5000 en 6500 mensen tewerk. Alleen moet men in veel gevallen zeggen dat ze niet tewerkgesteld maar uitgebuit worden.

Brussel is een belangrijke Europese en internationale ontmoetingsplaats en dus zijn er erg veel diplomatieke missies in de stad gevestigd. Zij stellen tussen 5000 en 6500 mensen tewerk. Alleen moet men in veel gevallen zeggen dat ze niet tewerkgesteld maar uitgebuit worden.

Mensen die bij diplomatieke missies werken zijn huishoudwerkers, chauffeurs, tuinmannen, administratieve en technische krachten. Hun arbeidsvoorwaarden zijn vaak ronduit slecht.

Juridisch niemandsland

Dergelijke toestand is maar mogelijk omdat zij in een juridisch niemandsland zitten. Ze hebben geen recht op de arbeidsvoorwaarden van de openbare diensten en ze zijn ook niet ondergebracht in een of andere privésector. Dat ze werken voor een vreemde staat maakt het er ook niet gemakkelijker op.

Als gevolg daarvan staan deze mensen bloot aan heel wat misbruiken : hongerloontjes, lange arbeidstijden, onregelmatige werktijden die niet op voorhand zijn afgesproken. En ga zo maar door.

Het ABVV vindt dat er dringend moet ingegrepen worden. Er moet een statuut geregeld worden voor deze werknemers. Voorrang moet gaan naar een correcte aangifte bij de Belgische sociale zekerheid en naar de naleving van de sociale wetgeving van ons land.

Werkgevers informeren

Het dossier wordt nu uitgespit door de Algemene Centrale-ABVV en de bediendenbond BBTK. Voor de vakbondswoordvoerders Spero Houmey en Rob Reynders komt het eropaan de wantoestanden aan de kaak te stellen. Maar dat niet alleen, de werkgevers van de diplomatieke missies moeten ook goed geïnformeerd worden: “We merken dat zij vaak niet vertrouwd zijn met onze regels en afspraken. Maar sommigen zijn ook ronduit te kwader trouw.”

En wat te doen bij een conflict ?

Als sensibiliseren en informeren niet helpt moet de Commissie voor Goede Diensten optreden. Daarin zitten vakbondsvertegenwoordigers, experten en ambtenaren van de ministeries van Buitenlandse Zaken, van Werk, van Sociale Zaken en van Financiën. Zij nemen het op voor de belangen van de werknemers en geven de werkgevers te verstaan dat zij de regelgeving moeten respecteren.

Deze commissie heeft een speciaal arbeidscontract uitgewerkt en heeft de diplomatieke missies gevraagd om dat model te gebruiken. De commissie kan ook sancties opleggen als misbruiken blijven bestaan. Maar het blijft ook noodzakelijk een minimaal wettelijk statuut tot stand te brengen voor alle werknemers in deze sector. Daarvoor moeten politici het nodige doen.