1 euro of 15 dollar, zelfde strijd

Het vierjaarlijks statutair congres van de Algemene Centrale – ABVV is ook de gelegenheid om gedachten en ervaringen uit te wisselen met onze internationale projectpartners. Niet minder dan 43 gasten uit 18 verschillende landen werden deze keer uitgenodigd om het congres in te luiden met een internationaal seminarie rond waardig loon en gelijkheid tussen mannen en vrouwen over heel de wereld. Maar daar bleef het niet bij.

De economieën van alle landen mogen dan aan elkaar gelinkt zijn in onze geglobaliseerde wereld, toch zijn de inkomensverschillen gigantisch. In Honduras vragen de vakbonden voor een optrekking van het minimumloon, dat momenteel om en bij de € 1 per uur draait. Rwandese syndicalisten strijden dan weer voor een magere 3 dollar… per dag. Los van de grote verschillen zijn het vooral succesverhalen zoals dat van de “Fight for fifteen”-beweging in de VS die inspirerend werken voor militanten over de hele wereld.

Het thema van de gelijkheid tussen mannen en vrouwen is een ander universeel thema. Myrtle Witbooi, van de Zuid-Afrikaanse vakorganisatie SADSAWU, kwam getuigen over de erbarmelijke omstandigheden, uitbuiting en seksuele intimidatie waarmee werkneemsters dagdagelijks worden geconfronteerd. Aan de hand van specifieke programma’s worden zij beter gewapend tegen misbruik. Myrtle heeft ook uitgebreid kunnen uitwisselen met delegees uit de sector dienstencheques in de afdelingen Oost-Vlaanderen en Charleroi

Niet zomaar een congres
De AC heeft momenteel 8 lopende peterschapsprojecten, en dat is tweerichtingsverkeer. Een delegatie uit Rwanda kreeg de kans om een bouwwerf te bezoeken in Aarlen, terwijl kameraden uit Colombia en Peru een kijkje mochten nemen in het opleidingscentrum bouw van de VDAB en Constructiv. Syndicalisten uit Centraal-Amerika ontmoetten hun collega’s van de AC-afdeling Brussel-Vlaams Brabant, namen deel aan een conferentie in het parlement met als titel “een einde aan geweld op het werk”, volgden een vorming over sectoronderhandelingen bij de studiedienst van de AC en maakten kennis met de Schone Kleren-campagne. Een Cubaanse delegatie bracht dan weer een bezoek aan de afdeling Luik en kon tijdens congres uitwisselen met Limburgse militanten.

Fotolegende:
Ghada Abu Ghalyoun projectcoördinator over veiligheid en gezondheid bij de Palestijnse vakbond PGFTU bracht een bezoek