Asbest: De strijd om onze longen nog ver van gewonnen

Sinds eind september vorig jaar loopt de campagne “Wees alert voor asbest”, op initiatief van Fedris. Via een specifieke website wordt een massa aan nuttige informatie ter beschikking gesteld.

Asbest? Check!

Decennialang is al geweten dat asbest kankerverwekkend is. Nochtans is de strijd tegen het gebruik van dit mineraal, dat voornamelijk in Rusland wordt ontgonnen, nog ver van gewonnen. Het blijft heel courant in tal van landen overal ter wereld. En de internationale lobby van het asbest heeft nog lang haar laatste woord nog niet gezegd. Het terugschroeven van veiligheidsmaatregelen door extreemrechtse regeringen, zoals die van Trump in de VS, is daar een onrustwekkend symptoom voor. Maar ook bij ons blijkt dat er nog teveel onwetendheid en laksheid bestaat inzake asbest. Met pijnlijke - en dodelijke - gevolgen voor werknemers.

Preventie in woord en daad
Sinds eind september vorig jaar loopt daarom de campagne “Wees alert voor asbest”, op initiatief van Fedris, het Federaal agentschap voor beroepsrisico’s en Constructiv, de dienstverlenende organisatie van en voor de bouwsector. Via een specifieke website wordt een massa aan nuttige informatie ter beschikking gesteld om het bewustzijn over de asbestproblematiek te verhogen en de blootstelling van werknemers te verlagen. De website is zowel nuttig voor werknemers in de bouwsector als voor particulieren. Je vindt er ook tips om asbest op te sporen, en wat je moet doen als je er effectief mee geconfronteerd bent.

Meer dan een drill
De Algemene Centrale – ABVV blijft uiteraard niet bij de pakken neerzitten. In de komende weken zullen specifieke vormingen volledig worden gewijd aan de asbestproblematiek voor alle afgevaardigden uit de Bouwsector. En dat zijn er bijna 300. De film “Ademloos”, over de misdaden van asbestfabrikant Eternit, zal onder andere worden vertoond. Het doel van de opleiding is niet alleen sensibiliseren maar ook heel praktijkgericht de juiste reflexen inoefenen om beroepsziekten te voorkomen. Ieder slachtoffer is er eentje teveel en asbest heeft over jaren al meer dan genoeg opgeëist. Het moet definitief stoppen!

Vragen over asbest ? Download de AsbestCheck app !
“Heb ik asbest in huis?” Veel mensen stellen zich terecht die vraag. De kans dat er in je woning asbest zit, is relatief groot. Vooral indien ze tussen 1950 en 2000 gebouwd of grondig verbouwd werd.

De AsbestCheck app kan je steeds helpen nagaan of je al dan niet te maken hebt met asbest. En je  vooral de weg wijzen als het zo is!

Een app voor de bouwvakkers

Vergeet niet om de interactieve app van ABVV Bouw te downloaden op je smartphone. Die laat je toe om op de hoogte te blijven van de loon- en arbeidsvoorwaarden en van de actualiteit in je sector. Met de app bereken je ook opzegtermijnen in een handomdraai. De app is te vinden via Google Play of de App Store.

Denk eraan om onze Facebook-pagina van ABVV Bouw leuk te vinden!