Werknemers maatwerkbedrijven bezorgd om hun eindeloopbaan en pensioen

In debat gaan met verschillende politieke partijen en vervolgens de bezorgdheden overmaken aan de minister van pensioenen. Dat was de opzet van een actiedag in de sector van het maatwerkbedrijf, waar werknemers bezorgd zijn over de gevolgen van de pensioenhervormingen van de regering-Michel. Maar bij aankomst aan het kabinet van minister Bacquelaine, gaf hij niet thuis.

Het waren geanimeerde debatten. Zowel in de Vlaamse sector van het maatwerkbedrijf als de Waalse tegenhanger van de ETA heerst er immers grote ongerustheid over de gevolgen van de pensioenmaatregelen van de regering-Michel. Dat zij alsmaar langer moeten werken, is schadelijk voor de gezondheid. Bovendien hebben de werknemers uit de sector door de lage lonen weinig vooruitzichten op een goede pensioen.

Militanten en delegees van de Algemene Centrale – ABVV en ACV BIE wilden via deze debatten de politieke partijen aan de tand voelen over de maatregelen die zij wensen te nemen tijdens de volgende legislatuur. Twee getuigenissen van werknemers uit de sector zetten de toon: het werk is belastend, de gezondheid van de werknemers staat op het spel, en de lonen zijn te laag.

Langs Vlaamse zijde gingen Groen, sp.a, PVDA en CD&V de dialoog met de werknemers aan. Langs Waalse zijde ging het om PS, PTB, Ecolo, CDh en MR. Vooral MR en CD&V kregen de wind van voren, aangezien zij het beleid van de regering-Michel, en dus het optrekken van de pensioenleeftijd en de afbouw van enkele eindeloopbaanmaatregelen verdedigden. Dat deze maatregelen slecht zijn voor de gezondheid van de werknemers, daar gingen zij niet op in.

De overige linkse partijen konden zich voor een groot stuk vinden in de bezorgdheden binnen de sector en toonden begrip, al kregen PS en sp.a soms ook kritiek voor de compromissen die ze moesten sluiten tijdens voorgaande regeringsdeelnames, legislaturen waarin een aantal van de huidige problematieken in de sector ook al speelden. Niettemin willen de linkse partijen tal van eindeloopbaanmaatregelen behouden, inzetten op een minimumloon van €14 euro per uur, en de sociale zekerheid en de wettelijke pensioenen versterken.

Vervolgens trokken de militanten en delegees naar het kabinet van de Minister van Pensioenen, aan wie zij om een onderhoud gevraagd hadden. Minister Bacquelaine liet echter weten dat hij en zijn kabinet toch geen vertegenwoordigers van de werknemers zouden ontvangen. Een houding die op veel onbegrip stuit bij de honderden aanwezige werknemers. Voor hen is een teken hoe weinig respect de minister heeft voor hun bezorgdheden.