Een nieuwe online tool voor minder risico’s op het werk...

Elk beroep kent zijn eigen risico’s en preventiemaatregelen. De kapperssector vormt daar geen uitzondering op. Om de kappers en kapsters te ondersteunen, heeft het Europees Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk (EU-OSHA) een online tool ontwikkeld die gratis en voor iedereen toegankelijk is: OIRA.

Elk bedrijf met minstens één werknemer is verplicht om te zorgen voor de veiligheid van zijn personeel. Daarvoor moet het “preventiemaatregelen” treffen die aangepast zijn aan het type activiteiten om het welzijn op de werkplek te verbeteren en arbeidsongevallen te voorkomen.

Exacte antwoorden

Professionals op het terrein worden ook dikwijls geconfronteerd met vragen waarop geen antwoord bestaat: Welke houdingen en handelingen zijn het meest geschikt voor mijn werk als kap(p)(st)er en mijn gezondheid? Heb ik voldoende kennis van de producten die ik gebruik voor haarkleuringen? Is mijn kapsalon op de juiste manier ingericht om de veiligheid van mijn personeel en klanten te waarborgen? In welke situaties moet ik handschoenen dragen? Op al die vragen bestaan eigenlijk precieze antwoorden die borg staan voor gezonde werkomstandigheden zonder risico’s. Die informatie is voortaan allemaal gebundeld in een intuïtieve tool die voor iedereen toegankelijk is: OIRA.

Een gemakkelijk instrument

OIRA biedt talloze voordelen voor kleine ondernemingen. Professionals in de kapperssector waren namelijk zelf betrokken bij de ontwikkeling. Zo kunnen de kappers beschikken over hun eigen tool die perfect is afgestemd op hun sector. OIRA reikt preventiemethodes aan die aangepast zijn aan elk kapsalon, ongeacht de grootte.

OIRA is met andere woorden een online interface waar de gebruikers gewoon een profiel moeten aanmaken en een reeks vragen moeten beantwoorden om een inschatting van hun situatie te krijgen.

Professionals uit de kapperssector kunnen er makkelijk een oplossing vinden voor een probleem in de context van hun kapsalon of voor een persoonlijk probleem.

Bovendien geeft OIRA ook een overzicht van de verschillende informatiebronnen over gezondheid en veiligheid in de verschillende beroepssectoren die al zijn uitgewerkt.

Vlotte toegang

U opent OIRA in slechts enkele muisklikken!