"De lijst van schande": 112 bedrijven die investeren in illegale Israëlische nederzettingen

De namen van 112 bedrijven die actief zijn in de illegale Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever werden onlangs bekend gemaakt door de Verenigde Naties. Ondanks Israëlische en Amerikaanse druk kon de jarenlange inspanning van Palestijnse, internationale en ook Belgische ngo's om een database op te zetten alsnog gerealiseerd worden. Een belangrijk signaal, want zo kunnen deze bedrijven gewezen worden op hun verantwoordelijkheid bij de massale schending van internationale -en mensenrechten in de bezette Palestijnse gebieden.

Op 12 februari 2020 publiceerden de Verenigde Naties (VN) een database van 112 bedrijven die actief zijn in Israëlische nederzettingen op Palestijns grondgebied. Nederzettingen die beschouwd worden als een vorm van oorlogsmisdaad onder het internationaal recht. Ze maken duurzame sociaaleconomische ontwikkeling in bezet Palestijns gebied onmogelijk en faciliteren talloze schendingen van het internationaal recht en van de mensenrechten.

De publicatie van de lijst kreeg heel wat weerstand te verduren, onder meer van Israëlisch en Amerikaans gelobby. Nu de database er toch is, kunnen internationale bedrijven en banken zoals BNP Paribas, Deutsche Bank, Booking.com en Airbnb gewezen worden op hun verantwoordelijkheid. Hun investeringen dragen direct of indirect bij aan de schendingen in de regio.

De lijst komt er geen moment te vroeg. De VN publiceerde de lijst vlak nadat de Amerikaanse president en de Israëlische premier Netanyahu een zogenaamd "vredesplan" beklonken dat onder meer de Israëlische nederzettingen zou legitimeren. Deze lijst draagt zo bij aan de internationale discussie over hoe problematisch deze kwestie is.