Winstgevend chemiebedrijf Ashland ontslaat 39 werknemers

De werknemers van het chemiebedrijf Ashland Specialties in Doel staken al sinds 11 december, nadat de directie een herstructurering aangekondigde: 39 mensen (d.w.z. 1 op de 4 werknemers) dreigen er hun job te verliezen, terwijl de resterende werknemers loon en verlof zouden moeten inleveren.

Vijf jaar geleden onderging het bedrijf reeds een zware herstructurering, waarbij veel jobs geschrapt werden. Anno 2020 is de lokale vestiging een winstgevend bedrijf, en net daarom sloeg het nieuws als een bom in bij de werknemers.

“Niemand had dit zien aankomen, gezien onze site winstgevend is! Daarbij tart de manier waarop de aankondiging is gebeurd elke verbeelding. Na de intentieverklaring stelde de directie een lijst op met namen van de te ontslagen werknemers en contacteerde ze deze ook persoonlijk. Ze verbreken hiermee regels die bij dergelijke beslissingen gevolgd dienen te worden. Dit heb ik nog nooit meegemaakt”, aldus Robby Van Stappen, secretaris van de Algemene Centrale – ABVV.


Meer productie, minder werknemers

Ashland produceert methylcellulose, een plakstof die onder andere in handgels wordt gebruikt. Door de coronacrisis is de vraag naar hun producten toegenomen. Werknemers presteerden dus overuren tijdens de gezondheidscrisis… en worden nu verondersteld hetzelfde werk te doen met minder collega’s. “Het personeel dat bij Ashland kan blijven, zal met andere woorden langer werken. Ze zullen zo’n 35 uur per week moeten werken in plaats van 33 uur, zonder extra loon”, zegt Robby Van Stappen.


Directie legt machines stil

Als Seveso-bedrijf moeten alle machines eerst leeg gemaakt worden vooraleer ze stilgelegd kunnen worden. “Het personeel was echter zo aangedaan na de aankondiging dat ze niet meer in staat was om dit op een veilige manier te doen”, zegt Van Stappen. “De installaties werden dus aan de directie en de aanwezige kaders vrijgegeven, zodat zij deze konden legen.”


Duidelijke eis

“We hebben reeds samengezeten met de directie, op vraag van de werknemers. Daarbij stelden we een krachtige eis voor: haal het herstructureringsplan van tafel en stop deze procedure onmiddellijk”, aldus Van Stappen.

Als ABVV Scheikunde, in gemeenschappelijk front met het ACV-BIE trouwens, willen we niet meer spreken over wat er nu op de onderhandelingstafel ligt, daarom werd direct actie ondernomen. De bal ligt in het kamp van de directie, het is aan haar om een signaal te geven. Ze moet tonen bereid te zijn om hetzij volledig, hetzij deels op onze eis in te gaan. 

Wat zeker is: er is een enorme solidariteit tussen de werknemers. Niet alleen zij die moeten vertrekken, maar ook de andere werknemers staan paraat. Hun toekomst ziet er namelijk niet rooskleuring uit, zij moeten inleveren op arbeidstijd en loon! Net daarom is de actiebereidheid  bijzonder groot bij iedereen. “Hoelang de staking duurt? Dat hangt van de directie af”, zegt Van Stappen.