Textielwerknemers, slachtoffers bij herstructurering Malysse

Het textielverzorgingsbedrijf Malysse werd in 2019 overgenomen door CleanLease, gespecialiseerd in het verhuren en reinigen van textiel voor onder meer ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Anno 2021 kondigt het bedrijf herstructureringen aan, een beslissing die niet zonder gevolgen is voor de werknemers.

Het bedrijf Malysse -specialist in textielverzorging in de Benelux- werd in 2019 overgenomen door de Nederlands-Belgische groep Cleanlease. Die overname zou resulteren in een gezonde en sterke onderneming in textielverzorging en logistiek. Samen zouden deze bedrijven betere mogelijkheden krijgen om te investeren in modernisering en in de ontwikkeling van innovatieve producten en diensten voor de klanten. Dé manier om knowhow en ervaring te bundelen en een betere landelijke dekkingsgraad te hebben volgens CEO Dirk Holvoet.

Anno 2021 kondigt CleanLease echter een herstructurering aan bij Malysse, met de sluiting van Malysse Residential als gevolg. Deze sluiting treft natuurlijk heel wat werknemers. Zij worden in de andere vestiging ondergebracht, maar -want er is altijd een maar- er is sprake van een aanpassing van hun functies en het overstappen naar de vierdagenweek. Voor de volledige groep Malysse wil men ook de afschaffing van de extra-Malysse voordelen.

Verder is de tewerkstelling binnen de sector van de textielverzorging in dalende lijn. De coronacrisis heeft daar natuurlijk ook een rol in gespeeld en zorgt voor grote contrasten binnen deze sector. Langs de ene kant zijn veel werknemers tijdelijk werkloos door de sluiting van horeca, hotels, vakantiecentra enzovoort. Langs de andere kant draai(d)en de wasserijen, die ziekenhuizen en rusthuizen van linnen voorzien, op volle toeren. Dat is ook wat Bart, wasserijmedewerker bij CleanLease, stelt: “Wij hebben als essentiële sector veel overuren gedaan. Zelfs op zaterdagen gewerkt. De werkomstandigheden waren helaas niet altijd even veilig.” Naast deze moeilijke en onveilige arbeidsomstandigheden, werken deze werknemers aan dumpingprijzen, als men weet dat het laagste baremaloon in de sector 11,5567 euro bruto per uur bedraagt. En dat voor een essentiële sector tijdens een gezondheidscrisis!

Als Algemene Centrale - ABVV kunnen we dit niet zomaar aan ons laten voorbijgaan. Deze herstructurering heeft een zware impact op de werknemers en hun toekomst. Daarom is het in de huidige context noodzakelijk om duidelijke en veilige werkomstandigheden vast te leggen en de werknemers uit de textielverzorging (financiële) zekerheid te bieden.