Na meer dan een jaar erkent de regering eindelijk het gevaar voor de huishoudhulpen

Tijdens de persconferentie van deze morgen erkende Sciensano eindelijk dat huishoudhulpen in hoge mate blootgesteld werden aan corona tijdens het uitvoeren van hun job.

Eindelijk! Al meer dan een jaar trekken wij aan de alarmbel wat betreft het lot van de huishoudhulpen die met dienstencheques werken. Terwijl andere sectoren werden gedwongen hun deuren te sluiten, terwijl anderen een restrictieve sectorale gids voor goede praktijken werd opgelegd, is er NIETS gedaan voor de dienstenchequesector. En dat terwijl we het hebben over een van de grootste sectoren, waarin meer dan 140.000 werknemers -waarvan 98% vrouwen!- tewerkgesteld zijn.

Sinds het begin van de gezondheidscrisis heeft het ABVV herhaaldelijk gevraagd om passende maatregelen ter waarborging van de veiligheid van deze huishoudhulpen, die zich van huis naar huis verplaatsen, zonder specifieke bescherming. Bij elke lockdown, maar liefst drie keer, eisten we de sluiting van de sector, maar helaas.

Telkens baseerden we ons op de ervaringen van de huishoudhulpen op het terrein: we hadden namelijk twee enquêtes gehouden in mei en juni 2020. Toen bleek duidelijk dat de werknemers zonder de nodige bescherming naar de woningen van hun klanten werden gestuurd. Het afgelopen jaar zijn we letterlijk overspoeld met getuigenissen, oproepen om hulp en schrijnende situaties. Het Zwartboek “Huishoudhulpen aan het woord” verzamelde al deze noodkreten.

Toen we vanmorgen de persconferentie van Sciensano hoorden, waren wij geschokt dat het meer dan een jaar heeft geduurd voordat de regering tot dezelfde conclusie kwam als wij. Sinds maart 2020 heeft de regering geluisterd naar de werkgevers, die -ter herinnering- geen bindende sectorgids wilden, niet één masker per huishoudhulp per prestatie wilden toekennen en de sector niet wilden sluiten. De politici hadden geen oog voor de gevaren die 140.000 werknemers en meer dan een miljoen klanten liepen.

Vandaag dragen politici in dit opzicht een zware verantwoordelijkheid. Daarom vragen wij om actie te ondernemen, ten gunste van deze -voornamelijk vrouwelijk- werknemers. De verschillende regeringen moeten een antwoord geven op de volgende vragen: waarom is de sector open gebleven, zonder voorwaarden of beperkingen? Waarom hebben ze de ernstige overtredingen van de werkgevers, die hun werknemers weigerden te beschermen ondanks de ontvangen subsidies (100 miljoen euro alleen al in Vlaanderen) getolereerd?

Wij vragen minister Dermagne ook om de huishuidhulpen uit de dienstenchequesector onmiddellijk het onvoorwaardelijke recht te geven om de werkplek te verlaten als zij zich onveilig voelen, en dit met behoud van hun loon, voor 100%. En wij eisen dat de nieuwe maatregel om huishoudhulpen chirurgische maskers te verstrekken onmiddellijk wordt toegepast.