Campagne huishoudwerkers: Respecteer hen!

Een poetshulp die voor jou schoonmaakt, een tuinier die jouw groen verzorgt, een hulp die voor je kookt? Wat een luxe. Toch belonen we huishoudwerkers niet voor de zware inspanningen die ze leveren om onze levens lichter, mooier en lekkerder te maken.

Om daar iets aan te doen is in 2011 Conventie 189 (C189) van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) goedgekeurd. Het revolutionair internationaal akkoord tussen werkgevers, werknemers en overheden blaast in 2021 10 kaarsjes uit. Dankzij de ratificatie en implementatie van de conventie in verschillende landen, kunnen heel wat huishoudwerkers eindelijk genieten van een minimumloon. Dwangarbeid en verplichte arbeid zijn verboden dankzij C189 en ook de strijd tegen discriminatie wordt expliciet vermeld.

Toch krijgen huishoudwerkers nog steeds niet het respect dat ze verdienen. Ze werken vaak zonder contract, waardoor ze geen toegang hebben tot arbeidsrechten en sociale bescherming en hun loon te laag ligt. Door hun gender, klasse en achtergrond botsen ze al te vaak op uitbuiting en geweld. Samen kunnen we daar iets aan doen.

De internationale golf aan solidariteit door vakbonden en ngo’s, die 10 jaar geleden ontstond, zette politici onder druk. Vandaag grijpen we die speciale verjaardag aan om het belang van C189 nog eens te benadrukken en iedereen in de samenleving te overtuigen: maak van elk huis een plek met respect. Dat vragen ook onze delegee dienstencheques Nancy, en Myrtle van onze partnerorganisatie Sadsawu in Zuid-Afrika en Berta van de Colombiaanse vakbond Sintraimagra

Meer info over deze campagne van FOS i.s.m. de Algemene Centrale - ABVV en Horval ABVV op www.fos.be, of download hier het magazine Fosfor volledig gewijd aan de campagne.