"Het zou niet van je werkgever mogen afhangen of je recht hebt op een vast contract of niet"

In het najaar van 2021 onderhandelen werkgevers en vakbonden over het terugdringen van het overmatig en abusief gebruik van dagcontracten in de interimsector. ABVV Interim zocht enkele getuigen op om hun verhaal te doen. S. heeft 7 jaar moeten wachten op een contract van onbepaalde duur. Ze heeft jaren de eindjes aaneen geknoopt met heel wat dag- en weekcontracten. Het was vaak zwaar en lang werken, in ruil voor heel wat onzekerheid en soms enkele frustraties.

"Ik heb steeds gewerkt als orderpicker in een logistiek bedrijf. Zwaar werk waarbij je soms overuren doet. Dat vond ik in het begin heel moeilijk, want ik draai ook nog eens mee in een ploegensysteem. Dat ik voor al dat werk destijds nooit beloond werd met een vast contract, was erg demotiverend. Maar toen ik met mijn man ging samenwonen konden wij het geld niet missen en ben ik gewoon blijven doorwerken."

"Sinds het aantreden van onze nieuwe CEO is mijn situatie gevoelig verbeterd. Maar ik vind dat het niet van je werkgever zou mogen afhangen of je nu een goed contract krijgt of niet. 7 jaar is toch wel een erg lange periode om te wachten op zo’n contract. Ik gaf soms mezelf de schuld: had ik mijn mond moeten opdoen? Maar wat dan als mijn werkgever dat niet zou appreciëren?"

Zeven jaar is toch wel een erg lange periode om te wachten op een vast contract.

"Ze hebben mij nooit een vast contract beloofd, dus misschien had ik er maar eerder naar moeten vragen? Dat zijn de gevoelens die soms opkomen. Maar ik vind het hoe dan ook niet correct hoe ze mij behandeld hebben. Ooit kreeg een collega interimmer na 3 maanden een contract van een half jaar, terwijl ik vijf jaar heb moeten wachten op zo’n contract. Dat is toch niet eerlijk? Waar is de logica?"

"Deze frustraties hebben soms voor strubbeling thuis gezorgd. Want na een lange dag kwam ik al eens thuis en had ik er nood aan om uiting te geven aan die stress. Ik had moeite om mijn werk achter mij te laten. Doordat ik nu een vast contract heb, is die situatie veel verbeterd. Nu ik een vast contract heb, blijft er wel een naar gevoel achter. Ik ben er blij mee, maar het voelt soms aan als vijgen na Pasen. Men had mij veel eerder een contract kunnen geven."