"Waarom zouden wij minder moeten verdienen als we even hard werken?"

In het najaar van 2021 onderhandelen werkgevers en vakbonden over het terugdringen van het overmatig en oneigenlijk gebruik van dagcontracten in de interimsector. ABVV Interim zocht enkele getuigen op om hun verhaal te doen. C. werkt al ruim 4 jaar als verkoopster op basis van dagcontracten. Op de vraag waarom, heeft zij nooit een echt antwoord gekregen. Daardoor verdient zij al die jaren het loon van een werknemer die net instapt. Haar ervaring wordt op deze wijze nooit ten volle gewaardeerd.

"Ik prijs me gelukkig dat ik getrouwd ben en dat mijn man goed verdient. Ik doe dit werk halftijds, waarbij ik ook nog eens tijd vrij maak voor mijn eigen zaak. Veel zekerheid biedt deze baan mij alvast niet. Als ik ooit van de trap zou vallen en mijn been zou breken, dan heb ik zowel letterlijk als figuurlijk geen poot om op te staan."

"Het stuit me tegen de borst dat ik nooit zekerheid kan krijgen. Ik werk onder meer voor grote merken, en die zoeken om de zoveel jaar naar een nieuw bedrijf om hen zo goedkoop verkopers aan te bieden die hun producten kunnen aanprijzen; dus ik begrijp best dat het een onzekere markt is – alleen: moet dat met dagcontracten? Meer dan 4 jaar doe ik dat al, dat kan toch niet?!"

"Ik ben momenteel al een beetje op leeftijd gekomen, dus ik had graag nog een beetje zekerheid gehad tot aan mijn pensioen. Al ken ik ook collega’s die nog een stukje ouder zijn dan ik en die voltijds in hetzelfde schuitje van interim-contracten zitten."

Door de uitzendbureaus word ik continu aan het lijntje gehouden.

"Door de uitzendbureaus word ik continu aan het lijntje gehouden. Ik vraag me soms af of alles in de realiteit wel zo goed en zo correct is geregeld als men beweert. Als ons werk wegvalt, dan staan we gewoon op straat. En als er iets zou gebeuren – ik sta wel vaak op een ladder of ik werk met transpaletten – wie zou dan de verantwoordelijkheid nemen over mijn situatie eenmaal ik 6 maanden thuis zou zitten wegens een beenbreuk of erger?"

"Als je als uitzendkracht maanden thuis zit, dan heb je weliswaar je uitkering, maar die is toch schrikbarend laag hoor. Maaltijdcheques, om maar iets te noemen, heb ik lange tjd ook niet gehad. Ik had vroeger ook geen dertiende maand en geen vergoeding voor feestdagen. Nu gelukkig wel omdat ik aan de bel getrokken heb, maar ik durf te wedden dat sommige collega’s dat niet krijgen omdat ze het nooit durven vragen hebben en het hen achtergehouden werd. Vooral nieuwe uitzendkrachten worden zo uitgebuit voor 9 tot 10 euro per uur. Ik kan gemakkelijk personeel opnoemen dat meer verdient dan ik voor hetzelfde werk. Waarom zouden wij minder moeten verdienen als we even hard werken?"