Huishoudhulpen kunnen stijgende brandstofprijzen niet meer slikken

Moeten kiezen tussen een doktersbezoek voor je zieke kind of enkele liters benzine zodat je kan gaan werken? Dat soort keuzes vormen de harde realiteit van heel wat huishoudhulpen op dit ogenblik. Al een half jaar voeren de werkneemsters uit de dienstencheques acties voor betere lonen en verplaatsingsvergoedingen. Uit onderstaande getuigenissen blijkt duidelijk dat hun eisen legitiem zijn. Zeker nu de brandstofprijzen de pan uit swingen. Ondertussen blijft het muisstil aan werkgeverszijde.

Dat de situatie van heel wat huishoudhulpen onhoudbaar is, is genoegzaam bekend bij het brede publiek. Een combinatie van lage lonen, hoge verplaatsingskosten en onwerkbaar werk maakt van huishoudhulp één van de meest precaire jobs. Maar met de stijgende prijzen aan de pomp en in de winkels, verergert de situatie van de huishoudhulpen zienderogen. De afgelopen weken bereikten ons steeds meer schrijnende getuigenissen van deze werkneemsters.

Als mijn auto stuk is, kan ik me geen nieuwe permitteren. Elke onverwachte uitgave zoals een specialist raadplegen is er één te veel. Dat betekent voor me letterlijk een maaltijd minder. Het is toch niet normaal dat ik geen boodschappen kan betalen terwijl ik een job heb?”, aldus Laetitia. Als huishoudhulp heeft ze het reeds moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. De stijgende energie- en brandstofprijzen bezorgen haar zeer veel extra zorgen.

Ook Angela (moeder van vier kinderen) heeft erg veel stress omdat ze financieel gedwongen is om bij haar ex-man te blijven wonen: “Ik betaal € 450 per maand om mijn auto te kunnen afbetalen. Die heb ik nodig voor mijn job, een job waarmee ik € 1400 netto per maand verdien. Ik was gescheiden van mijn man, maar door de stijgende prijzen ben ik terug bij hem moeten intrekken omdat ik het financieel niet kan bolwerken.”

****

Om de twee jaar onderhandelen de verschillende sectoren over betere loon -en arbeidsvoorwaarden. De sector van de dienstencheques is de enige die nog geen sociaal akkoord bereikt heeft voor de periode ’21-’22. Ondanks het feit dat de huishoudhulpen al meerdere keren op straat kwamen, weigert Federgon (de federatie van uitzend -en dienstenchequebedrijven) om met iets extra over de brug te komen. En dat terwijl de commerciële dienstenchequebedrijven mooie winsten hebben gemaakt.

In de dienstencheques betalen de werknemers voor het grootste deel zelf hun verplaatsingen en parkeerbonnen. De vergoeding van € 0,13 per kilometer die ze ontvangen dekt deze kosten niet. Eind vorig jaar ging ongeveer 10 % van hun inkomen verloren aan verplaatsingskosten voor hun werk. Met de stijgende brandstofprijzen zal dat jammer genoeg nog een pak meer zijn.

Daarom gaat de grote schoonmaak in de sector verder! De huishoudhulpen hebben nú immers een oplossing nodig!