Brochure - Pesten op het werk

Steven Vogels is delegee voor ABVV Scheikunde, hij vertelt ons over een initiatief dat startte naar aanleiding van een enquête die ze deden op de werkvloer.

Uit die enquête blijkt dat pesten één van de grote problemen is binnen het bedrijf. "Wij kozen ervoor dit probleem eigenhandig aan te pakken. Samen met de collega's op het werk van ABVV Metaal stelden we een brochure op. We hebben die vanaf 23 augustus uitgedeeld op de werkvloer", aldus Steven. Ze hebben via het bedrijf Mensura ook verschillende vertrouwenspersonen waarbij slachtoffers van pesters terecht kunnen. Steven is tevreden: "Nu weten de werknemers waar ze terecht kunnen om over deze problemen te praten."

De feedback die ze voorlopig gekregen hebben, is positief. Werknemers praten meer over de problemen die ze ondervinden wegens pesten. Kunnen we van een geslaagde actie spreken? Dat is nog te vroeg om te besluiten. Steven laat ons weten dat het grootste doel vooral is om de pesters al eens wat langer te laten nadenken over hun pestgedrag.

Er kwam ook wat kritiek, al was die vooral opbouwend. Zo is een pocket-versie welkom en werd er ook een digitale versie gevraagd. Steven is in elk geval tevreden, want zelfs partners van collega's vroegen een versie om het te verspreiden op hun werkplaats.

Conclusie: pestgedrag is overal aanwezig, en daarom moet deze brochure ook overal aanwezig zijn.

Lees de brochure hier.