Nederlands voor integratie en voor veiligheid

Wanneer de taal een probleem wordt op de werkvloer, moeten we ingrijpen. Dat is exact wat Peter Mathieu, werknemer bij Kingspan en delegee voor ABVV Scheikunde, en Tim Peeters, secretaris van AC Mechelen-Kempen, deden.

Sinds anderhalf jaar is er bij Kingspan een nieuw bestuur aanwezig en gaat alles vlotter op vlak van syndicale contacten, overleggen en nog veel meer. In februari en maart kwam ter sprake dat het toch wel een probleem vormt dat veel werknemers geen Nederlands begrijpen. Het probleem is vooral duidelijk tijdens de lunchpauze, want dan zijn er veel groepjes die zich vormen, vaak per taal. Peter verduidelijkt: "Wij zijn een bedrijf met 150 werknemers, dat zorgt voor een familiale band."

"Het probleem is niet enkel aanwezig bij Kingspan en ook niet enkel in de scheikunde", zegt Tim. "De lessen zijn heel belangrijk voor de integratie in het bedrijf, maar ook in de maatschappij. Op vlak van veiligheid is het ook belangrijk dat werknemers op zijn minst Nederlands begrijpen". Peter bevestigt dit: "Het is al gebeurd dat iemand zijn smartphone meenam in een explosieve ruimte. Dat is verboden."

Laagdrempelig

Het idee van Tim om Nederlandse lessen aan te bieden, kwam dus als geroepen. VDAB organiseert de lessen en I-Diverso zorgt voor een leerkracht. In de klas zitten een zestal leerlingen, elk met hun eigen achtergrond en vorderingen. Het doel van de kleine klas is dat de leerkracht een heel persoonlijke aanpak kan voorzien. De lessen worden ondersteund met afbeeldingen en gebaren, zodat elke leerling met elke achtergrond kan volgen. Elk individu krijgt een persoonlijke evaluatie, sommigen zullen horen dat ze nog lessen nodig hebben, anderen zullen 'geslaagd' zijn. Die laatsten mogen uiteraard ook nog steeds de lessen bijwonen.

Tim vertelt ons dat de lessen om de twee weken doorgaan, en telkens één uur tijdens de werkuren (en dus betaald) en één uur na de werkuren. Deelnemen is volledig vrijwillig. "Het grote voordeel is dat de lessen gebeuren op de werkvloer. De mensen hoeven niet na hun werk nog naar een avondschool te gaan. De drempel ligt dus heel laag", aldus Tim.

Goede start

"In september zijn we gestart met de eerste lessen. We waren aangenaam verrast met het aantal inschrijvingen. Het groepje dat de lessen al volgt, is alvast heel enthousiast. Toen ze de eerste keer buitenkwamen, staken ze meteen een duim omhoog", herinnert Peter zich.

"We hebben nu al 12 nieuwe inschrijvingen. Mogelijks zullen we in de toekomst met een beurtrol voor verschillende klassen moeten werken of zullen er meer leerkrachten bijkomen. Zolang er interesse is, blijft het project lopen."