GERECHTIGHEID VOOR MIGRERENDE WERKNEMERS: HUN RECHTEN ZIJN NIET TE KOOP

Persbericht - BWI - 14 december 2022

Building and Wood Workers' International (BWI) is woedend over de recente onthullingen van beschuldigingen van corruptie in Europa. BWI veroordeelt elke poging om de mensenrechten van arbeiders uit te verkopen, eist gerechtigheid voor arbeidsmigranten en roept op tot snelle maatregelen om hun rechten te beschermen voordat het toernooi eindigt. Nu we de laatste fase van het WK 2022 in Qatar ingaan, maken noch de regering van Qatar noch de FIFA hun mooie beloften om de omstandigheden van arbeidsmigranten te verbeteren waar.

GENEVE, 14 DECEMBER 2022 - BWI is geschokt door berichten in de media die een groot verhaal naast het veld over het WK in Qatar onthullen met beschuldigingen van corruptie waarbij leden van het Europees Parlement en anderen betrokken zijn.

De beschuldigingen zijn ernstig. BWI veroordeelt elke vorm van corruptie. Geen enkel compromis. Het is altijd uiterst ernstig wanneer personen met publieke verantwoordelijkheden worden beschuldigd van corruptie. Het is nog schandaliger wanneer degenen die zouden zijn omgekocht - voor verklaarde politieke posities of functies - beweren aan de kant van de werknemers te staan. In dit geval treft de corruptie nog harder degenen die al uitgebuit, kwetsbaar, misbruikt en onzichtbaar zijn in onze samenleving, de arbeidsmigranten in Qatar, waardoor ze steeds zwakker en weerlozer worden. 

De beschuldigingen van corruptie zullen uiteindelijk door een onafhankelijke rechterlijke macht worden opgelost, ongeacht de wensen van aanklagers, beklaagden, regeringen of politieke partijen. 

Als een dergelijke uitspraak in de rechtbank wordt bevestigd, zou dat een duidelijk en krachtig signaal zijn. Iedereen die de mensenrechten van migrerende werknemers heeft verraden, of het nu gaat om politici, vakbondsfunctionarissen of vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties, moet boeten voor zijn overtredingen.

Al meer dan tien jaar staat de BWI achter de migrerende werknemers in Qatar in hun strijd om hun rechten en belangen te verdedigen en deel te nemen aan het uitstippelen van hun eigen toekomst. 

De BWI heeft erkend dat er vooruitgang is geboekt bij het opstellen van wet- en regelgeving en bij de hervorming van het kafala-systeem. Het heeft ook de alarmbel geluid over het gebrek aan duurzame tenuitvoerlegging. Het massale misbruik van lonen en de voortdurende overtredingen van de arbeidswetgeving, waarvan ter plaatse melding is gemaakt, wijzen op een onevenwichtige machtsverhouding op de werkplek, waarbij de werkgevers te veel en de werknemers te weinig hebben. De BWI heeft duidelijk gemaakt dat pogingen om de wetten te handhaven niet geloofwaardig zullen zijn zonder onafhankelijke werknemersorganisaties en vakbonden.

Sinds juli 2021 dringt de BWI, samen met de wereldvoetbalbond FIFPRO, aan op verdere stappen van de Qatarese regering ter bescherming van de mensenrechten, waaronder de fundamentele rechten van werknemers om zich te organiseren en te onderhandelen, en de oprichting van een centrum voor migrerende werknemers om het huidige en toekomstige onrecht aan te pakken. 

In mei 2022 sloot de BWI zich aan bij een bredere coalitie die vroeg om financiering van een uitgebreid herstelprogramma om de misbruiken aan te pakken die migrerende werknemers tijdens de voorbereiding van het toernooi hebben meegemaakt. Beide initiatieven kregen brede steun van voetbalbonden, politieke leiders, sponsors en atleten. 

Slechts één week voor het laatste fluitsignaal worden oproepen voor een centrum voor migrerende werknemers en een compensatiefonds echter nog steeds beantwoord met stilzwijgen, misleidende woorden of onwaarheden en loze beloften. 

De belofte van enige verbetering en van een WK-erfenis zal niet worden ingelost zolang er niet naar migrerende werknemers wordt geluisterd, zolang zij geen stem hebben omdat zij niet vertegenwoordigd zijn en zolang zij niet zonder angst kunnen spreken over onrecht en schendingen van hun rechten.

De BWI zal consequent en met de nodige samenhang doorgaan zolang hun grondrechten niet worden erkend. Maar een erfenis van waardig werk is een gedeelde verantwoordelijkheid.

Daarom roepen wij op om aan de zijde van de migrerende werknemers te staan en de eisen van de BWI aan de Qatarese regering en de FIFA te steunen om:

  • Een Migrantenarbeiderscentrum op te richten en te erkennen als een veilige haven voor arbeiders waar ze hulp en onderwijs kunnen krijgen, zonder angst kunnen spreken en elkaar kunnen helpen. 
  • Een herstelfonds op te richten om elke werknemer die onrecht is aangedaan te compenseren. 

We zijn het de arbeidsmigranten verschuldigd: zij hebben dit WK mogelijk gemaakt. Hun strijd is onze strijd en de strijd van allen die gerechtigheid zoeken.

 

 (Foto: www.forbes.com/ David Ramos - FIFA/FIFA via Getty Images /FIFA VIA GETTY IMAGES)