Houden de poetsvrouwen het vol? Onderzoek naar de arbeidsomstandigheden in de dienstencheques en schoonmaak

De Algemene Centrale – ABVV organiseerde een online-enquête over de arbeidsomstandigheden in de  dienstencheques en schoonmaak. Uit de meer dan 2000 ingevulde enquêtes komt één duidelijk resultaat naar voor: de poetsvrouwen zitten op hun tandvlees. Ze worden ziek van hun werk. En toch wil minister De Block dat zieke werknemers sneller terug aan het werk gaan. Onrealistisch in deze sectoren.

De enquête werd ingevuld door meer dan 2000 werknemers. Ze draaide rond 2 centrale vragen: Hoe zwaar is jouw werk? En is de nieuwe wetgeving rond re-integratie van zieke werknemers haalbaar in jouw sector?

9 op 10 heeft fysieke klachten

Maar liefst 94% van de werknemers in de sector ondervindt fysieke klachten, zo blijkt uit de enquête. Het gaat in de eerste plaats om rugpijn en gewrichtspijnen. Maar ook problemen aan de nek en de voeten zijn niet ongewoon.

Bijna 8 op 10 heeft mentale klachten

77% van de werknemers ondervindt mentale klachten van zijn werk. We hebben het dan over extreme vermoeidheid, stress, te weinig energie en slaapproblemen.

Dienstenchequewerknemers zijn alleen aan de slag bij klanten thuis. En die vragen altijd maar meer: kan je vandaag ook de strijk en de ramen van de veranda er bij nemen? In de schoonmaak ligt de werkdruk ongelooflijk hoog. Omwille van de keiharde concurrentie moeten de werknemers alsmaar meer oppervlakte poetsen in minder tijd.

Aangepast werk? 

Minister De Block heeft nieuwe regels uitgevaardigd om zieke werknemers terug sneller aan het werk te zetten. Een van de belangrijkste pistes daarbij is aangepast werk. Maar dat lijkt een droom in deze sectoren. 

7 op 10 werknemers geeft aan dat hun werkgever waarschijnlijk niet bereid zal zijn aangepast werk te voorzien. De mogelijkheden tot aangepast werk zijn heel beperkt. Een dienstenchequewerknemer kan moeilijk tegen de klant zeggen dat ze voorlopig niet meer dweilt en stofzuigt omwille van rugproblemen. 

Er zijn oplossingen

De oplossing ligt in preventie. Er moet inderdaad werk gemaakt worden van aangepast werk. Maar voor iedereen. Zodat werknemers niet meer ziek worden.

Issam Benali, federaal secretaris: “ Een voltijdse job in de dienstenchequesector is zo goed als onhaalbaar. Daarom moeten we denken aan een arbeidsduurvermindering. Daarnaast moeten bedrijven  meer verantwoordelijkheid opnemen. Bij nieuwe klanten moeten ze samen met de poetshulp bekijken of de gevraagde taken haalbaar zijn en of er degelijk materiaal aanwezig is.” In de schoonmaak moet nagedacht worden over een aantal minimumnormen die rekening houden met de werkbaarheid voor de werknemers. 

Het volledige dossier kan je hier lezen. 

Lees ook het artikel: 'Poetsvrouwen vroegen zich uitgewrongen' in het Laatste Nieuws.