Roemeense arbeiders protesteren tegen 4 maanden achterstallig loon

Roemeense arbeiders blokkeerden maandag twee kranen om hun achterstallig loon op te eisen. Weerom een flagrant geval van sociale dumping. 

Een twintigtal Roemeense arbeiders legden gisterochtend het werk neer op de Agora werf in Louvain-la-Neuve. Vijf van hen bezetten twee kranen en weigerden naar beneden te komen, zolang hun achterstallige lonen van vier maanden niet betaald werden. Weerom een flagrant geval van sociale dumping.

Misbruik, uitbuiting, ... er zijn geen andere woorden om de situatie van de Roemeense werknemers op de werf van Agora in Louvain-la-Neuve te beschrijven. Sinds februari ontvingen ze geen loon meer. Vandaar hun roep om hulp maandagochtend door twee kranen te bezetten. 

Enzo Gramaglia, regionaal secretaris van het ABVV Waals-Brabant, ging ter plaatse om zich te vergewissen van de situatie en om de gedetacheerde werknemers te ondersteunen: "Dit is eigenlijk een probleem van onderaanneming. Het eerste bedrijf BPC besteedt de opdracht uit aan het bedrijf ECA dat zelf uitbesteedt aan een Roemeens bedrijf, dat op zijn beurt met valse zelfstandigen werkt'.

Gewerkte uren

'Deze werknemers kregen een vast tarief per aantal vierkante meters die ze produceerden. Maar de werknemers eisen, terecht, een betaling op basis van het aantal gewerkte uren, zoals alle werknemers in België. Die bedragen zijn 5 tot 6 keer hoger dan wat hun werkgever voorzien had en daarom weigert hij dat te betalen.'

De actie van de Roemeense werknemers heeft de situatie uiteindelijk enigszins gedeblokkeerd.  Tegen de avond zijn de arbeiders naar beneden gekomen nadat hen verzekerd werd dat ze de achterstallige som zullen krijgen. Maar dit toont eens te meer aan dat er een ernstig probleem is met gedetacheerde werknemers.

'Dit is opnieuw een duidelijk geval van sociale dumping, indirect aangespoord door Belgische bedrijven die totaal geen scrupules hebben om te profiteren van goedkopere arbeidskrachten', aldus Brahim Hilami, federaal sectretaris voor de bouwsector. 'Het is hoog tijd dat België en Europa, juridische en menselijke middelen ontwikkelen om sociale dumping tegen te gaan.'

Actie 21/06 - Nee tegen de Europese  dienstenkaart!

Op 21 juni discussieert het Europees parlement over het voorstel van de Europese dienstenkaart. De dienstenkaart zal de 'administratieve procedures vereenvoudigen' voor bedrijven die hun activiteit willen uitbreiden naar een andere EU-lidstaat. Onder het mom van administratieve vereenvoudiging wordt sociale dumping zo nog vereenvoudigd.

Kom op 21 juni mee nee zeggen tegen de Europese dienstenkaart. We verzamelen om 09:30 aan het Luxemburgplein in Brussel. Meer info over de actie.