Cyclonen treffen onze syndicale projecten in Mozambique

Als gevolg van de cyclonen in 2019 werden 300.000 inwoners van Mozambique getroffen, waaronder meerdere leden van de vakbond SINTAF waarmee wij samenwerken. Ook werden er meerdere bedrijven getroffen en als gevolg daarvan zijn veel werknemers werkloos.

Ons internationaal sectoraal project in Mozambique financierde zonnepanelen die op scholen geïnstalleerd werden om de leeromstandigheden van de gemeenschap waarin de landarbeiders leefden te verbeteren. Andere zonnepanelen werden geïnstalleerd bij een bosbouwbedrijf om de werknemers in staat te stellen avondlessen bij te wonen.

In de scholen dienen de zonnepanelen om verlichting te voorzien in de klaslokalen. Zo krijgen grote groepen kinderen en vrouwen een basisopleiding lezen, rekenen en schrijven. Er werden ook zonnepanelen geïnstalleerd in de enige gezondheidspost in een gebied met 7 dorpen. Levensreddende medicatie kan op die manier bewaard blijven.

Helaas zijn de zonnepanelen door de stormen zwaar beschadigd. Om de getroffen collega’s te helpen, voorziet de solidariteitskas van het personeel van de Algemene Centrale - ABVV een bijkomende ondersteuning voor onze projecten in Mozambique.

Meer informatie over onze projecten in Mozambique vind je hier.