Op bezoek in de Palestijnse steengroeven

Een  delegatie van de Algemene Centrale ging op terreinbezoek naar Beit Jafar, een klein dorp tussen Bethlehem en Hebron. Beit Jafar is zowat het centrum van de industrie van de steengroeven, van de extractie tot het snijden en bewerken van de stenen. We bezochten er samen met Gregory Labye, vertegenwoordiger van de afdeling Namen en delegee bij Lhoist, verschillende werkplaatsen.

Gregory: “Vanuit mijn carrière bij Lhoist heb ik redelijk wat ervaring met maatregelen voor veiligheid en gezondheid. Het is duidelijk dat er nog heel veel moet gebeuren om de werkplekken daar veilig te noemen. Vooral de individuele beschermingsmiddelen ontbreken nog. Maar we zagen ook dat stenen op een gevaarlijke manier gestapeld worden.

Onze collega’s van de PGFTU sensibiliseren wel zowel de arbeiders als de werkgevers,  en ze zijn heel gedreven. Positief was ook dat we de regionale verantwoordelijke van de inspectiediensten konden ontmoeten, die luistert naar de eisen van de vakbond.”

Samenwerkingsproject

Naast de bedrijfsbezoeken was er aandacht voor ontmoetingen met de inspectiediensten en vertegenwoordigers van het Ministerie van Arbeid en van Gezondheid, en met de regionale secretarissen van de Palestijnse vakbond PGFTU bevoegd voor de steengroeven.

Het samenwerkingsproject tussen PGFTU, de Algemene Centrale - ABVV en SolSoc in de steengroeven loopt ondertussen 3 jaar. Er zijn goede resultaten geboekt en onze Palestijnse collega’s zijn gemotiveerd om waardig werk op de agenda te zetten van de werkgevers. Maar de militaire bezetting overheerst de situatie. De steengroeven hebben een groot economisch potentieel maar de bezetting wurgt de Palestijnse economie.