Coronavirus - Ons standpunt

ABVV Bouw juicht de moedige en radicale maatregelen van een aantal grote bouwondernemingen toe, die er spontaan voor kozen om alle activiteiten stop te zetten.. Ook andere kleinere bedrijven laten het gezond verstand spreken. Zo vermijden ze dat hun werknemers onverstandige risico’s nemen en wachten ze op het einde van de pandemie om hun activiteiten, onder de best mogelijke omstandigheden, te hervatten.

Als vakbondsorganisatie zijn we ons ervan bewust dat onze economie moet blijven draaien, maar we zijn van mening dat de gezondheid van onze werknemers de hoogste prioriteit moet hebben. We eisen daarom een maximale preventie, die aangepast is aan de arbeidsomstandigheden van de sector.

Het is ondertussen al een week geleden dat de nieuwe maatregelen door de regering zijn opgelegd. We constateren echter dat deze -op het terrein- moeilijk, zo niet onmogelijk, uit te voeren zijn. Veel werknemers melden dat er op de werven nog steeds geen desinfecterende gels zijn, de sanitaire voorzieningen en de werfketen niet onderworpen zijn aan een strengere hygiëne,… 

 

Voor ABVV Bouw is het van essentieel belang dat alleen de buitengewone of dringende werken worden uitgevoerd, en dat de door de overheid opgelegde preventieve maatregelen strikt worden nageleefd.

 

De gezondheid van de werknemers en dat van hun gezinnen staat op het spel.