Sociale gesprekpartners zorgen samen voor duurzame tewerkstelling in de farma en biotech

Op het Wetenschapspark in Niel opent in 2021 ViTalent, een opleidingscentrum voor de farma- en biotech-industrie in Vlaanderen. Werkgevers en vakbonden slaan hiervoor de handen in mekaar. Op een oppervlakte van 1500m2 komen er leslokalen, labo’s en praktijkruimtes waarin men op termijn duizenden mensen per jaar kan opleiden. “ Een project met een belangrijke meerwaarde voor de werknemers”, benadrukt Danny Absilis, die ABVV Scheikunde vertegenwoordigt in de raad van bestuur vanViTalent.

In de farmaceutische sector in Vlaanderen zijn de voorbije jaren heel wat jobs gecreëerd. Om mensen beter toe te leiden naar de sector komt er nu dit opleidingscentrum. Studenten en werkzoekenden maken er kennis met de sector en krijgen in een gesimuleerde werkomgeving de juiste vaardigheden aangeleerd. Maar ook bestaande medewerkers kunnen er zich permanent bijscholen.

Waarom is dit opleidingscentrum voor de vakbond belangrijk?

Danny Absillis: Het gaat om een heel belangrijke sector met veel tewerkstelling, maar ook met heel specifieke competenties. Door betere opleiding kunnen veel werkzoekenden aan een job geholpen worden. Het gaat bovendien om jobs met in het algemeen goede loon- en arbeidsvoorwaarden en om duurzame tewerkstelling. Ten tweede is de opleidingsnood voor werknemers die al in de sector werken hoog. Het is een sector die snel evolueert met telkens nieuwe technieken en dus moeten de mensen constant bijgeschoold en ondersteund worden. Ook daarin zal ViTalent een belangrijke rol spelen.

Er zijn dus zeer concrete voordelen voor onze leden in de scheikunde?

Danny Absillis: De bijscholing van werknemers in de sector kan hierdoor sterk verbeterd worden. Maar ik wil ook het belang benadrukken voor onze leden die momenteel niks met sector te maken hebben. Zij kunnen hierdoor nieuwe kansen krijgen. Daarvoor wordt ook samengewerkt met de VDAB. Het gaat hier echt om een gemeenschappelijk belang voor werkgevers én werknemers.

Wat is de specifieke rol van de vakbond binnen het centrum?

Danny Absillis: Het is onze taak om de kennis die wij hebben vanop de werkvloer door te geven: door te informeren bij onze leden welke specifieke bijscholingen zij nodig hebben, kunnen we ervoor zorgen dat de opleidingen echt aan hun noden voldoen en op maat gesneden zijn.

Anderzijds moeten wij erover waken dat er een instroom is naar duurzame tewerkstelling. We zullen niet altijd kunnen vermijden dat iemand start met een interim contract, maar als ze opgeleid zijn en de competenties bezitten moet daar een goed contract tegenover staan.

Het gaat om veel banen: volgens de kranten zoeken de chemie en farma momenteel nog 1500 mensen.

Danny Absillis: De grote bedrijven als Novartis en Pfifer zijn momenteel enorm aan het groeien en vinden inderdaad onvoldoende geschoold personeel. Het is ook daardoor dat zij de druk voelen en de tijd en middelen voor een opleidingscentrum willen vrijmaken. Dat opleidingscentrum zal er ook voor zorgen dat de sector hier nog sterker verankerd raakt. Doordat er meer opgeleide werknemers beschikbaar zijn wordt de regio nog aantrekkelijker voor farma- en biotechbedrijven en dat kan voor nog meer duurzame jobs zorgen.    

Meer info: https://vitalent.be/