Enquête - 1 op 9 arbeidsongevallen niet aangegeven

Arbeidsongevallen met lichamelijke letsels en meerdere dagen arbeidsongeschiktheid worden vaak niet officieel aangegeven. Duizenden ongevallen op of onderweg naar het werk worden tussen werkgever en werknemer geregeld, zo schrijf Fedris, federaal agentschap voor beroepsrisico’s. Fedris waarschuwt daarbij dat dergelijke praktijken vaak nadelig zijn voor slachtoffers. 

Het agentschap kaart de kwestie van onderrapportering van arbeidsongevallen aan. Per jaar zijn het maar liefst 10.000 niet aangegeven op een totaal van, naar schatting, 90.000. Dat wil zeggen dat 1 op 9 ongevallen niet officieel worden aangegeven. De redenen hiervoor zijn uiteenlopend en werkgevers proberen op een creatieve manier om hun wettelijke verantwoordelijkheid te ontlopen. Zo zorgt het onderling regelen van medische kosten en loonverlies ervoor dat de officiële ongevallenstatistieken laag blijven, waardoor bedrijven toch bepaalde veiligheidsattesten of internationale normen halen en hun verzekeringspremie laag houden. Een laag ongevallencijfer is soms ook gebonden aan premies of bonussen die aan de werknemer beloofd worden. 

Maar het onder de radar geregel gaat ten koste van de betrokken werknemers. Fedris kan de correcte afhandeling van een niet aangegeven ongeval niet controleren en de rechten van de werknemers niet waarborgen. Hieronder volgen enkele mogelijke gevolgen daarvan: 

  • Het mislopen van inkomsten voor het slachtoffer, omdat Fedris de correcte afhandeling en vergoeding niet kan controleren. 
  • Bij aanslepende klachten of gezondheidsproblemen die later de kop opsteken, schuift de werkgever gemakkelijker de verantwoordelijkheid van zich af en moet de werknemer voor de kosten opdraaien. 
  • Preventie wordt moeilijk omdat officiële data vertekend worden, waardoor probleemsituaties onveranderd blijven en de kans op soortgelijke toekomstige ongevallen toenemen. 
  • Wanneer de verzekering niet ingeschakeld wordt, worden de medische kosten afgeschoven op de mutualiteit en sociale zekerheid.   

Arbeidsongevallen die niet of slecht worden aangegeven, worden tippexongevallen genoemd. Ze zijn er wel, maar zijn onzichtbaar. Het is net zoals een schrijffout onder een spreekwoordelijk laagje Tipp-Ex laten verdwijnen. Wat niet weet, niet deert? Wij zijn het daar niet mee eens.

Wij willen graag meer weten en roepen jou op om dit mee te helpen onderzoeken. Ken jij mensen die aangepast werk kregen? Of die hun arbeidsongeval niet mochten/durfden aangeven? 

Stuur hen een van deze enquêtes, die permanent online blijven, zeker door: 

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek? Vul dan jouw gegevens hier in [bit.ly].