WK Qatar: FIFA kan niet langer een oogje dichtknijpen

Begin juni had ABVV Bouw een overleg met de Belgische voetbalbond (KBVB). De aanleiding? Het overlijden van duizenden arbeiders en het gewond raken van vele anderen bij de bouw van de infrastructuur voor de FIFA Wereldbeker 2022 in Qatar. In opvolging van dat overleg, neemt ABVV Bouw deel aan de oprichting van een Belgisch platform voor mensen- en vakbondsrechten in Qatar.

Als ABVV Bouw hameren we al sinds 2010 (Rode kaart voor FIFA) op het gebrek aan goede en veilige werk- en leefomstandigheden in de gastlanden. De toewijzing van het wereldkampioenschap voetbal 2022 aan Qatar heeft deze vaststelling alleen maar bevestigd. De gigantische werken (nieuwe stadions, wegen, luchthavens, accommodaties,…) die sinds 2010 plaatsvinden en door zo’n 1,4 miljoen gastarbeiders worden uitgevoerd, gebeuren tegen arbeidsvoorwaarden die vaak niet voldoen aan de (minimale) Internationale Arbeidsorganisatienormen. Zo hebben de gastarbeiders zo goed als geen rechten: geen mogelijkheid om zich te verenigen om betere arbeidsvoorwaarden te verkrijgen, moeilijkheden bij het aantekenen van beroep voor het verkrijgen van onbetaald loon, bij het aanklagen van misbruik, bij het veranderen van werkgever,… Onder druk van talrijke organisaties zijn hervormingen van het arbeidsrecht doorgevoerd (verandering van bepaalde beperkingen van het “peter- en meterschapsysteem” voor gastarbeiders, invoering van een minimumloon,…). De toepassing van deze hervormingen is echter nog lang niet verzekerd en toegankelijk voor alle gastarbeiders in Qatar.

“Een onaanvaardbare situatie waarin mensenlevens op het spel worden gezet,” aldus Gianni De Vlaminck, federaal secretaris voor de Algemene Centrale - ABVV. En net daarom wil ABVV Bouw, samen met de sectorale vakbonden van de bouwsector, mensenrechtenorganisaties als Amnesty International en Human Rights Watch en de voetbalbond een platform oprichten. Een platform dat enerzijds de mediabelangstelling voor het WK moet gebruiken om de omstandigheden van de gastarbeiders in Qatar te verbeteren. En dat anderzijds via syndicale en politieke druk voor meer transparantie en verifieerbare informatie zorgt. Want de sociale-, syndicale- en mensenrechten in Qatar zullen er centraal staan. Hoog tijd dus dat FIFA haar verantwoordelijkheid neemt en niet blind blijft voor de wantoestanden ter plaatse!

Daarbij wil de Internationale vakbond voor de bouwsector centra voor migrantwerknemers oprichten. Op deze manier kunnen gastarbeiders voldoende geïnformeerd worden, en kunnen ze vorming en (financiële) ondersteuning krijgen wanneer dat nodig is. 

Als ABVV Bouw dragen we goede en veilige werk- en leefomstandigheden hoog in het vaandel en zullen blijven strijden opdat ook deze (voornamelijk) gastarbeiders correct worden behandeld. We hopen daarbij ook dat de FIFA haar verantwoordelijkheid zal nemen en wij zullen er nauwlettend op toezien dat de gemaakte afspraken om respect af te dwingen voor de rechten van deze werknemers, worden nagekomen.