Zuid-Afrika: huishoudhulpen eindelijk verzekerd bij arbeidsongevallen!

"Maar waarom komen we steeds laatst?!"

De wetgeving voor ziekte-en ongevallenverzekering voor huishoudwerksters in Zuid-Afrika is nu eindelijk een officieel feit door de publicatie van de aangepaste wet, een immense overwinning.

De Zuid-Afrikaanse vakbond van de huishoudhulpen SADSAWU, een partner van de Algemene Centrale, heeft een cruciale rol gespeeld in deze overwinning.

Myrtle Witbooi, Algemeen Secretaris van SADSAWU reageert:
“Als een huishoudhulp werkt en zij verwondt zich... kan zij nu een beroep doen op het compensatiefonds COIDA. Maar waarom zijn de huishoudsters altijd de laatste in de rij? We hebben campagne moeten voeren, met  petities gezwaaid en hebben demonstraties gehouden, dus: eindelijk! Nu hebben we veel werk want we moeten de huishoudwerksters bereiken en informeren. Het systeem werkt pas als zowel de werkgever als de werknemer geregistreerd zijn. Wij danken jullie  voor jullie voortdurende steun. Jullie hebben een lange weg met ons afgelegd.”

Sebastien Dupanloup, Federaal Secretaris van De Algemene Centrale-ABVV:
“Actie voeren loont ! Wat een lange strijd. We zullen SADSAWU blijven steunen, financieel en via onze gemeenschappelijke strijd. Want de huishoudwerksters in Zuid-Afrika vallen nog steeds uit de boot bij de toekenning van het minimumloon. We hebben veel in gemeen dus.  Wij willen ook een waardig loon, hier en elders. Ze verdienen het respect, ook in de portemonnee”.
 

Meer info over onze internationale samenwerking op www.accg.be/internationaal