Respect voor sociaal overleg, een onmisbare schakel

De werknemers uit de bouw krijgen geen extra koopkracht. Dat verklaarden de werkgeversorganisaties uit de sector de afgelopen dagen in de media.

Zonder op de inhoud van deze verklaring te willen ingaan, betreuren de vakbonden ten zeerste dat de werkgeversorganisaties eenzijdig hebben besloten de onderhandelingen via de pers te voeren.

Onze boodschap is zeer duidelijk: dit is noch de tijd, noch de plaats.

De werkgevers laten namelijk al proefballonnetjes op voordat ze aan de onderhandelingstafel zitten en terwijl de organisaties op een conclusie van het sociaal akkoord binnen de G10 wachten. Volgens ons getuigt deze houding van een gebrek aan respect voor de werknemers en van minachting voor hun vertegenwoordigers.

Dit is een totaal onverantwoordelijke houding en bijzonder schadelijk voor het imago van een sector die al enkele maanden zijn aantrekkelijkheid probeert te verbeteren. Met dergelijke uitspraken is het hoogst onwaarschijnlijk dat nieuwe werknemers willen gaan werken in de bouwsector, die nu door iedereen wordt aanzien als een sector die het sociaal overleg niet respecteert.