Syndicaal aan de slag met uitzendarbeid

Als vakbondsafgevaardigde krijg je waarschijnlijk regelmatig te maken met uitzendarbeid. In heel wat bedrijven is dit het voornaamste instroomkanaal geworden, en is er een komen en gaan van uitzendkrachten.

In 2021 waren er maar liefst 456.000 uitzendkrachten aan de slag. Daarbovenop komen nog eens 270.000 uitzendkrachten‑jobstudenten. Dat zijn samen 118.000 voltijdse equivalenten. Je treft ze vaak in de bouw, scheikunde, schoonmaak en diverse andere sectoren aan.

Duiveltje-uit-een-doosje 

Hoewel sterk gereguleerd, is deze vorm van tijdelijke tewerkstelling als een duiveltje‑ uit‑een‑doosje. Want in de praktijk beperkt uitzendarbeid zich veelal niet tot de wettelijk bepaalde motieven, en is het in tal van bedrijven een geducht businessmodel geworden. 

Uitzendkrachten worden soms buitensporig lang bij dezelfde werkgever tewerkgesteld, of bepaalde voordelen worden hen al eens ontzegd. En uitzendkrachten die aan hun lot overgelaten worden, zien we vervolgens in zorgwekkende ongevallenstatistieken terug.

Het is echter niet vanzelfsprekend om syndicaal aan de slag te gaan met uitzendarbeid. Je moet op de hoogte zijn van de relevante wetgeving, weten welke hefbomen je in je eigen bedrijf in handen hebt en cijfermatige informatie kunnen analyseren.

Als afgevaardigde moet je op je strepen kunnen staan om in de overlegorganen van je bedrijf alle relevante gegevens waar je recht op hebt ook te krijgen. Ondertussen moet je kunnen antwoorden op de dagelijkse vragen van uitzendkrachten en andere collega’s op het bedrijf.

Nieuwe handleiding

Om onze vakbondsafgevaardigden bij te staan, heeft ABVV Interim een handleiding geschreven. Je vindt er onder meer een antwoord op volgende vragen: Wanneer mag jouw werkgever gebruik maken van uitzendarbeid en wanneer niet? Hoe zit het met de loon‑ en arbeidsvoorwaarden van uitzendkrachten? Welke informatie moeten de vakbondsafgevaardigden krijgen en wat kan je daar syndicaal mee aanvangen? We voorzien ook relevante linken die de nieuwsgierige afgevaardigde naar meer informatie leiden.NL

Ben je benieuwd hoe de handleiding jouw syndicaal werk kan versterken? Surf naar www.rechtenuitzendkracht.be om deze brochure te downloaden en te raadplegen. Verder vind je er ook heel wat andere relevante informatie.

Is uitzendarbeid nieuw voor jou?

Zet je eerste stappen met enkele relevante aanknopingspunten uit de brochure. Heb je als afgevaardigde al wat ervaring op te teller? Lees de handleiding om up‑to‑ date te blijven met de meest recente regelgeving.