Syndicale premie

Wie heeft recht op de syndicale premie?

Je bent nog verbonden door een arbeidsovereenkomst:

  • op 30 juni van het huidig jaar ingeschreven zijn in het personeelsregister van een onderneming uit de textielverzorging
  • lid zijn van de Algemene Centrale ABVV en in regel zijn met de bijdragen.

Je bent werkloos of (brug)gepensioneerd:

  • werkloos zijn geworden of op (brug)pensioen zijn gegaan na 1 juli vorig jaar en nog steeds werkloos zijn op 30 juni van het lopende jaar
  • lid zijn van de Algemene Centrale ABVV en in regel zijn met de bijdragen.

Hoe lang ontvang je de syndicale premie?

  • Je bent nog verbonden door een arbeidsovereenkomst: zolang je gesyndikeerd blijft, wordt jaarlijks een syndicale premie toegekend. Je krijgt het aanvraagformulier syndicale premie rechtstreeks thuisgestuurd door het Gemeenschappelijk Fonds voor de Textielverzorging.
  • Je bent werkloos of (brug)gepensioneerd: je behoudt gedurende 1 bijkomend jaar je recht op een syndicale premie. Je krijgt geen aanvraagformulier thuisgestuurd. De Algemene Centrale ABVV staat in voor de indiening van de nodige formulieren.

Bedrag van de syndicale premie

De syndicale premie bedraagt € 145. Er worden geen rechtstreekse afhoudingen verricht. De syndicale premie dient wel aangegeven te worden op je belastingformulier. De premie wordt vanaf 15 november betaald door het Gemeenschappelijk Fonds voor de Textielverzorging.

Hoe aanvragen?

Vanaf eind september stuurt het Gemeenschappelijk Fonds voor de Textielverzorging een aanvraagformulier syndicale premie rechtstreeks naar de arbeiders die in dienst zijn op 30 juni. Je moet het zo vlug mogelijk overmaken aan de Algemene Centrale ABVV, die ervoor zorgt dat je attest zo snel mogelijk wordt ingediend bij het Gemeenschappelijk Fonds voor de Textielverzorging.

De werkloze of op (brug)pensioen gestelde arbeider ontvangt zelf geen aanvraagformulier. De Algemene Centrale ABVV staat in voor de indiening van deze aanvragen.