Eindejaarspremie in de papierverwerking

De uitbetaling van de eindejaarspremie komt er binnenkort aan. Door de coronacrisis werd er het afgelopen jaar in heel wat bedrijven gestempeld, wat een aantal gevolgen heeft voor de berekening van je premie. Zo zouden -in de normale regeling- dagen tijdelijke werkloosheid wegens overmacht niet voor alle werknemers meetellen voor de berekening van hun eindejaarspremie.

 

Daarom werd er binnen de sector een cao afgesloten om voor dit jaar concrete afspraken te maken:

  • Voor alle werknemers -arbeiders en bedienden- die 52 dagen of minder tijdelijk werkloos wegens overmacht waren, zullen deze dagen werkloosheid meetellen voor de berekening van de eindejaarspremie. Het gaat hier over 52 dagen in een 6-dagenstelsel, dat gebruikt wordt door de RVA bij de betaling van de werkloosheidsuitkeringen. In een 5-dagenstelsel komt dit neer op 43 dagen.
  • Werknemers die meer dan 52 dagen tijdelijk werkloos waren, zullen van de overheid een premie ontvangen van 10 euro per dag tijdelijke werkloosheid.
  • Het is uiteraard steeds mogelijk op bedrijfsniveau voordeliger afspraken te maken. Is dat het geval, dan hebben deze voorrang op de sectorale regeling.
  • Voor de rest blijven de voorwaarden om recht te hebben op de eindejaarspremie dezelfde.
  • Er is een sectorale solidariteit voorzien voor kmo’s in moeilijkheden. Zij kunnen via de sectorale fondsen een aanvraag indienen voor een tussenkomst.

 

Bij verdere vragen over de uitbetaling van je eindejaarspremie kan je uiteraard steeds contact opnemen met je vakbondsafgevaardigde of met je plaatselijke afdeling.