Sluiting Bewel Pelt: werkgever lapt voor een tweede keer alle regels aan zijn laars

Maatwerkbedrijf Bewel* kondigt, na een eerste ontslagronde in december, de sluiting van haar vestiging in Pelt aan. Vanaf 1 april 2023 zouden de 85 maatwerkers en 8 omkaderingsmedewerkers naar één van de andere vestigingen worden ondergebracht.

Ontslagrondes

Op woensdagavond 7 december werden de vakbonden door de directie van Bewel uitgenodigd voor een gesprek met hoogdringendheid. Door de opeenvolgende crisissen bevond Bewel zich in dermate slechte papieren dat men met onmiddellijke ingang het ontslag aankondigde van 15 werknemers uit omkadering en centrale diensten. “Deze beslissing kwam voor ons als een donderslag bij heldere hemel. De bedrijfseconomische situatie was gekend, maar we hadden eerst andere ingrepen verwacht. Er werd geen enkele mogelijkheid tot bijsturing meegedeeld”, aldus Sarah Mebis, secretaris van de Algemene Centrale – ABVV Limburg en verantwoordelijke voor de sector.

Midden januari 2023 kregen de werknemers én vakbonden van Bewel in Pelt te horen dat hun vestiging definitief zal sluiten op 1 april. Het gebouw voldoet niet meer aan de huidige veiligheidsvoorschriften en een nieuwe vestiging is financieel niet haalbaar volgens Bewel. Wederom een beslissing zonder voorafgaandelijk sociaal overleg over alternatieven of de gevolgen voor de maatwerkers en hun begeleiding.

Oplossing?

De beslissing van de sluiting van de site in Pelt heeft een ernstige impact op de werkorganisatie en het privéleven van de werknemers. Hoewel de directie aangeeft een gepaste oplossing te zoeken voor alle werknemers, zijn de dichtstbijzijnde werkplaatsen (Maaseik – 55min. en Oudsbergen – 45 min.) geen evidentie. Velen gaan veel langer onderweg zijn of zullen het gewoon niet aankunnen om het openbaar vervoer te nemen naar het werk. Dat is ook wat o.a. maatwerker Mark vertelt: “De mensen in het bedrijf zijn voor mij al zes jaar als familie. Hoewel de directie ons belooft ons zo goed mogelijk als groep over te plaatsen, kan ik dat maar moeilijk geloven. Praktisch is dat al onmogelijk! De bus nemen is voor mij geen optie, en velen van ons hebben geen rijbewijs of mogen zelfs niet met de auto rijden”.

Wat betreft de toekomst van het maatwerk in Noord-Limburg zal de regio achterblijven als een zwarte vlek op de kaart van Limburg. De directie geeft aan te blijven rekruteren in de regio, maar over een structurele oplossing voor het mobiliteitsprobleem wordt niet nagedacht.

Sluitingsdatum opschorten

De beslissing van de directie tot sluiting van de site in Pelt komt zeer hard aan bij de werknemers en hun collega’s van andere vestigingen. Temeer omdat de huidige financiële toestand van Bewel mede veroorzaakt werd door beleidskeuzes uit het verleden, waarvoor de vakbondsafgevaardigden al jaren waarschuwen.

“Als vakbond willen we alleen verder praten vanuit een collectief onderhandeld kader. We vragen om de sluitingsdatum voor onbepaalde tijd op te schorten. Zo kan de fase van voorafgaandelijke informatie in geval van sluiting opgestart worden en kunnen alternatieve pistes onderzocht worden met respect voor het sociaal overleg”, zegt Sarah.

 

 

*Bewel is een bedrijf met een maatschappelijke verantwoordelijkheid met betrekking tot tewerkstelling van personen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het telt in zijn 9 sites in Limburg zo’n 1.900 maatwerkers, van wie er zo’n 400 in zogenaamde enclaves in de bedrijfsgebouwen van de klanten werken. De volledige omkadering telt zo’n 275 mensen.