24 juli - Dag van de shiftmedewerkers

Sinds 2021 is ‘Dag van de shiftmedewerker’ in het leven geroepen, en daarom bedanken we alle shiftmedewerkers op 24/7. Het is aangetoond dat nacht- en ploegenarbeid negatieve gevolgen heeft op de gezondheid van deze werknemers, en dat het moeilijk is voor hen om volwaardig mee te draaien in het normale (gezins)leven. Dus: DANK JE WEL aan alle werknemers die zowel overdag als ’s nachts werken, en ook aan de vele andere werknemers die in andere ploegensystemen werken.

Waarom 24/7?
24/7 verwijst naar de flexibiliteit van deze werknemers. Deze cijfers staan voor het feit dat de werknemers zich dag in dag uit, 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 inzetten. Het is dankzij deze flexibiliteit dat de activiteiten, bedrijven of sectoren 24 uur per dag, 7 dagen per week operationeel zijn. Ze zijn met andere woorden dankzij de shiftmedewerkers continu draaiende. De 24/7 is hierbij dus vertaald naar 24 juli ofwel 24/7. 

De nare gevolgen
Nacht- en ploegenarbeid weegt zwaar op de werknemers. Wanneer je in shiften werkt, en vooral de nachtshift, ondervind je sneller fysieke en mentale gezondheidsproblemen zoals slapeloosheid, maag- en darmklachten, gewrichtspijnen en stress. Daarnaast heeft deze manier van werken ook een impact op het sociale leven en het gezinsleven van shiftmedewerkers. Wanneer je bijvoorbeeld ’s nachts werkt, is je kind en partner aan het slapen. Als je thuis komt, gaat je kind naar school en je partner naar het werk. Op sociaal vlak zijn deze werknemers vaak onzichtbaar, wat tot misverstanden en onbegrip leidt bij de rest van de samenleving. Onterecht denken mensen dat zij die ’s nachts hebben gewerkt, tijdens andere momenten van de dag beschikbaar zijn. En dat zorgt er dus voor dat shiftmedewerkers vaker dan andere werknemers in hun slaap verstoord worden.

Er bestaan oplossingen
Het is duidelijk: de situatie van shiftenmedewerkers moet beter. Er zijn wel oplossingen die wij via onze brochure aanreiken. Denk bijvoorbeeld aan:

•    collectieve arbeidsduurvermindering zodat het werk terug wendbaarder wordt;
•    humanisering van ploegenarbeid door bijvoorbeeld het begin- en einduur van elke dienst aan te passen of een beperking te hebben van het aantal nachten; 
•    evenredige bezetting van ploegen: gedaan met streven naar steeds meer premies en overloon.

Als Algemene Centrale – ABVV willen we het anders voor de shiftmedewerkers. Het moet anders! Zij die buiten de gebruikelijke uren werken, verdienen waardering, respect en erkenning! Er moet ook dringend meer aandacht worden geschonken aan de gevolgen van nacht- en ploegenarbeid op de gezondheid en het welzijn van deze werknemers!

Meer info: 
Download affiche hier. - Download brochure hier. - Download pamflet hier. - Lees dossier hier.