Durobor : in wiens voordeel speelt verslagenheid?

Een artikel over het mogelijke faillissement van de glasproducent te Zinnik wekt bij de Algemene Centrale - ABVV vragen en zelfs afschuw. Welk belang dient zo'n eenzijdig verhaal?

Voor de Algemene Centrale – ABVV is het evident dat het artikel gewijd aan de Zinnikse glazenproducent Durobor, onlangs gepubliceerd in La Libre Belgique, niet neutraal is en specifieke belangen verdedigt.

We kunnen er meer bepaald in lezen dat de bank zou treuzelen over een kredietverlening van de laatste kans, “ontmoedigd door het woelig sociaal klimaat binnen het bedrijf”. Voor de Algemene Centrale –ABVV zijn deze veronderstellingen zonder grond en wekken zij afschuw en tal van vragen.

Afschuw omdat in heel het artikel nergens melding wordt gemaakt van de moeite die de werknemers reeds hebben genomen sinds in 2012 de onrust toenam: verlies aan tewerkstelling, loonsverlaging van 19%, reductie van het personeel tot een strikt minimum en tal van teleurstellingen. Dat alles met zeer weinig acties en veel bereidwilligheid vanwege de werknemers, die klaar stonden om alles uit de brand te slepen voor een van de laatste parels van de Belgische glasindustrie. 

Langs werkgeverszijde heeft men zich tot dan toe aan geen enkele belofte gehouden. We betreuren steeds de afwezigheid van een omkadering door het management, en dat de beloofde investeringen, zelfs nadat ze naar beneden herzien werden, nog steeds niet effectief zijn. 

Het wekt ook vragen op als we dit artikel vergelijken met de buitengewone ondernemingsraad van 4 december. Had het artikel werkelijk tot doel ons te informeren, of dient het veeleer als slecht voorteken? De werknemers en de Algemene Centrale – ABVV geven toe niet overtuigd te zijn en willen tot het einde geloven in de kansen van hun onderneming.