LafargeHolcim staat niet boven de wet

Respect voor werknemers over de hele wereld. Dat was de oproep van onze actievoerders aan de aandeelhouders van LafargeHolcim in Düdendorf (Zwitserland) bij hun jaarlijkse algemene vergadering op 15 mei laatstleden. De multinational legt wetten en richtlijnen over consultatie, gezondheid en veiligheid van werknemers al veel te lang naast zich neer. Het was dan ook hoognodig om de aandeelhouders over dit misbruik te informeren. Hun oproep is niet in dovemansoren gevallen.

Vertegenwoordigers van de Algemene Centrale - ABVV en IndustriALL Global Union, deelden folders uit aan de aandeelhouders van cementbedrijf LafargeHolcim om hen te informeren over het gebrek aan respect voor diens werknemers over de hele wereld. Niet naleven van consultatie binnen de Europese ondernemingsraden, niet respecteren van sociaal overleg, kostenbesparingen door invoering van een sociaal plan of overdracht van activa, misbruik door sommige managers,... De werknemers zijn het zat.
Christelle Pilette, delegee bij onze centrale, maakte dat duidelijk in haar toespraak voor de aandeelhouders van de multinational. “We willen dat LafargeHolcim de Europese richtlijnen over informatie en raadpleging inzake Europese Ondernemingsraden respecteert, alvorens beslissingen te nemen die verregaande gevolgen hebben voor al hun werknemers. Daarnaast moeten drastische maatregelen genomen worden tegen intimidatie op het werk en ten gunste van gendergelijkheid."

Onderaanneming = minderwaardige werknemers

De actie van de militanten van onze centrale sloeg in. Een aandeelhouder nam het woord tijdens de raad van beheer en liet weten geschokt te zijn door wat hij te hoen kreeg. Hij benadrukte ook dat er voornamelijk ongevallen voorkomen bij onderaanneming. Hij wou weten van de raad van beheer of zij werknemers in onderaanneming beschouwen als een ‘lagere categorie’.

De militanten hebben vooral geprobeerd om de aandeelhouders de ogen te openen, te tonen hoe het dagelijks leven als werknemer eruitziet bij LafargeHolcim. Het valt nog te bezien of dit bij de aandeelhouders is aangekomen of dat enkel hun dividend telt. LafargeHolcim moet in ieder geval dringend zijn politiek in vraag stellen en respect tonen voor zijn werknemers en het sociaal overleg. Militanten en vakbonden zullen hier blijven op hameren.