Wat als de tabel van Mendeljev fun was?

Fe, K, Mn, Cl, Po,… de tabel van Mendeljev laat over het algemeen een nogal onaangename herinnering achter bij leerlingen. De chemische symbolen vanbuiten leren is niet het spannendste wat er is. Maar ze vormen wel de basis van alles. In een poging om studenten voor dit vak aan te trekken, hebben het wetenschapsmuseum Het Pass uit Bergen en de chemiesector de krachten gebundeld om ‘het odyssee van de elementen’ te ontwikkelen. Een technologische animatie die je zeker niet mag missen.

Chemie vind je overal om je heen. Ze bestaat uit diverse elementen die met elkaar in verbinding staan en zo de basis vormen voor vele hedendaagse toepassingen. Maar chemie is niet populair. Hoe kunnen we de leerlingen warm maken en de abstracte tabel ingang doen vinden in het dagelijks leven van onze kinderen? Het opleidingsfonds van de scheikunde Co-Valent en Het Pass, het wetenschappelijk pretpark van Bergen, hebben de handen in elkaar geslagen om aan te tonen dat wetenschap fun is.

De animatie, ontwikkeld door een Belgische onderneming, is een technologisch hoogstandje en een Europese première. Ze verbindt elementen uit het dagelijks leven met de tabel van Mendeljev. Aluminium, calcium, silicium of palladium: welke van deze elementen vind je in onze auto – zoals banden of voorruit – en in een blikje frisdrank of in ons lichaam? Spring op de vloersensoren om het te ontdekken!

Jongeren warm maken voor wetenschappelijke beroepen

Dit initiatief wil jongeren van 6 tot 12 jaar warm maken en hun interesse wekken voor wetenschappelijke beroepen. Want de scheikunde bloeit en creëert tewerkstelling, en biedt dus veel beroepskansen.

Het project dat Het Pass, de vakbonden en de werkgeversfederatie van de scheikunde samenbrengt, trekt ondertussen al heel wat publiek. Ontdek het zelf of met je familie in het wetenschappelijk pretpark van Het Pass in Bergen. Het is de reis meer dan waard.

Meer info over Het Pass