De beslissingen zijn schizofreen voor de huishoudhulpen

Hoe kan men langs de ene kant de contacten in je privéwoning beperken tot één persoon per week en tegelijkertijd de dienstenchequesector openhouden?

De politieke beslissingen die deze vrijdag werden genomen zijn schizofreen en onbegrijpelijk voor de huishoudhulpen.

De verschillende overheden moeten coherent zijn! Men kan bezoeken niet beperken tot één persoon per week en tegelijk de huishoudhulpen laten binnenkomen en buitengaan bij meerdere huishoudens.

De verschillende regeringen zijn verantwoordelijk voor deze beslissingen. We kunnen niet toestaan dat werknemers die niet als opdracht hebben om zorg te verlenen aan mensen, zich tijdens een pandemie van huis naar huis verplaatsen. De dienstenchequesector vertegenwoordigt 140.000 werknemers en meer dan een miljoen gebruikers, waarvan 24% ouder is dan 65 jaar. Het risico is dus reëel. Voeg daarbij het feit dat vele klanten thuis zijn, vanwege het telewerken of om voor hun kinderen te zorgen en men ziet dat het beleid niet coherent is.

We vragen de federale minister om de sector te sluiten en de regionale regeringen om de budgetten voor huishoudhulpen te gebruiken en het inkomensverlies te compenseren.

De politici moeten er koste wat het kost voor zorgen dat werknemers die al zwaar getroffen zijn geweest door de eerste coronagolf, niet nog verder wegzakken in de onzekerheid.