Zuid-Afrika: overwinning voor de huishoudhulpen!

De strijd loont altijd!

Al vele jaren strijd de Zuid-Afrikaanse vakbond SADSAWU voor het recht op een vergoeding in geval van ziekte of arbeidsongevallen voor de huishoudhulpen. Dit systeem heet in Zuid-Afrika COIDA en is van toepassing op de meeste werknemers, … maar niet op de huishoudhulpen. 


Een wetsvoorstel dat deze onrechtvaardige situatie wil rechttrekken is ondertussen al ingediend en deze week nog heeft een rechtbank geoordeeld dat dit systeem van COIDA ook retroactief moet toegepast worden. Dat houdt in dat alle vergoedingen die betaald hadden moeten worden sinds het ontstaand van dit systeem in 1994 uitbetaald moeten worden. Dit is ongelooflijk goed nieuws voor de nabestaanden en kinderen van de slachtoffers. 

Deze clausule moet nu nog opgenomen worden in het wetsvoorstel, dat verwacht wordt voor begin 2021!

In 2012 verdronk Maria Mahlangu, een huishoudhulp, in het zwembad van haar werkgever na een arbeidsongeval. Haar naasten werden nooit vergoed door COIDA. 

In onze ogen is deze overwinning zeer belangrijk. Sinds 2017 ondersteunt De Algemene Centrale ABVV SADSAWU. Internationale solidariteit is essentieel voor ons. De activisten van SADSAWU zijn als zusters en strijdmakkers voor ons. 

Zo’n syndicale overwinning voor deze vrouwen is enorm hoopgevend en toont aan dat syndicaal doorzettingsvermogen essentieel zijn.