Maak energie weer betaalbaar!

We zijn uitgeteld. De situatie is onhoudbaar. Steeds meer gezinnen moeten kiezen tussen hun energiefactuur betalen en de frigo vullen. Maatregelen zijn nodig!

 

Wij doen concrete voorstellen om energie weer betaalbaar te maken:
 • SOCIAAL TARIEF
  Het sociaal tarief maakt een verschil van ruim 4.000 euro per jaar op een gemiddelde energiefactuur. De helft van de rechthebbenden neemt dit recht niet op. Wij vragen de automatische toekenning, het definitief maken en de verdere uitbreiding. 
 • PRIJSPLAFOND
  We moeten de gasprijzen blokkeren op een betaalbaar niveau en de elektriciteitsprijzen tijdelijk ontkoppelen van de gasprijs. 
 • BTW
  De 6 % btw op gas en elektriciteit moet definitief worden. Dit scheelt ruim 800 euro per jaar voor een gemiddeld gezin. Je huis verwarmen is heus geen luxe!
 • VASTE CONTRACTEN
  Energieleveranciers moeten verplicht worden om minstens één vast contract aan te bieden met een gereguleerde prijs.
 • LIBERALISERING
  De vrijmaking van de energiemarkt heeft totaal gefaald. De overheid moet meer controle hebben over deze sector om de prijzen op een aanvaardbaar niveau te houden.
Wij doen concrete voorstellen om de koopkracht te verhogen, want ook de winkelkar wordt fors duurder.
 • INDEX
  Niemand raakt aan de automatische indexering van lonen en uitkeringen. De index biedt een eerste bescheiden, maar onvoldoende bescherming van de koopkracht.
 • LOONNORM
  Wij eisen een aanpassing van de loonnormwet, de zogenaamde wet van ’96, in het voordeel van de werknemers. De loonnorm moet weer indicatief worden. Vakbonden moeten weer de mogelijkheid krijgen om collectief over échte loonsverhogingen te onderhandelen, zeker in sectoren die goed boeren.
 • MINIMUMLOON
  Het minimumloon moet dringend omhoog naar 14 euro bruto per uur of 2.300 euro per maand. Met minder kan je in deze tijden van hoge inflatie absoluut niet waardig leven. 
 • HUURPRIJZEN
  Huurders worden vandaag extra hard getroffen door de recordinflatie. We vragen een begrenzing van de huurprijzen.
Wie gaat dit betalen?

Deze energiecrisis slaat wild om zich heen maar raakt niet iedereen. Sommige bedrijven maken dezer dagen zelfs monsterwinsten. Ze verrijken zich op de rug van de energieconsument. Engie maakte enkel al in de eerste zes maanden van dit jaar een nucleaire winst van 1,1 miljard euro. Een overwinstbelasting voor bedrijven die in deze periode buitensporige winsten maken, niet enkel in
de energiesector, zou meer dan 1 miljard euro opleveren.


Op 21 september laten we onze stem horen! Mobilisatie op het Brusselse Muntplein om 10 uur,
gevolgd door een betoging naar de hoofdzetel van het VBO.

 

Download pamflet hier.