Werknemers Air Liquide solidair in hun verzet

Een sociaal conflict bij Air Liquide deed de directie van dit chemisch bedrijf onlangs besluiten haar herstructurering in de koelkast te steken. Solidariteit onder werknemers overal ten lande wierp zijn vruchten af.

Delokalisatie uit Luik op til

Het nieuws dat binnen de financiële afdeling in België jobs op het spel stonden door een delokalisatie naar Portugal, vormde eind 2018 het startschot voor een sociaal conflict in de Luikse afdeling. “Een analyse in opdracht van de Europese Ondernemingsraad toonde aan dat deze plannen onmogelijk te realiseren waren met de voorgestelde structuur”, zegt secretaris Geoffrey Broux, die het conflict in Luik opvolgde. Want wie mocht blijven, wachtte een hels werkritme.

Een interzetel met vertegenwoordigers van het personeel van diverse Belgische sites maakte duidelijk dat het verzet tegen het voorstel niet tot Luik beperkt mocht blijven. “De steun van delegaties uit verschillende andere sites in het land gaf ons extra gewicht”, zegt Geoffrey. Het resultaat? De directie zag zich tot toegevingen verplicht. Een herklassering, begeleiding voor wie vertrekt, vormingen voor wie blijft, … Van wie met ontslag bedreigd werd, werden er zes intern herplaatst en besloten er drie om vrijwillig te vertrekken.

“We hebben deze solidariteit ook uitgebreid naar de uitzendkrachten”, zegt Geoffrey. “Werknemers waren zelfs bereid om een solidariteitskas te spijzen met een deel van hun premie!” Na afloop bleef de stakingsaanzegging in Luik overigens overeind, zolang ook in Antwerpen geen oplossing werd gevonden.

Antwerpen zet druk op de directie

De Antwerpse productiesite is een belangrijke schakel in de Antwerpse chemische sector, en kreeg eind vorig jaar eveneens van de directie een plan te slikken door automatisering van de productie en een grotere polyvalentie onder werknemers. “Een bijeenkomst van werknemers en vakbonden maakte duidelijk dat de geplande reductie van het personeel in een SEVESO-bedrijf niet geoorloofd was”, zegt secretaris Levi Sollie uit Antwerpen.

Er volgde een stakingsaanzegging en acties. De directie, onder druk gezet, wijzigde haar plannen, maar het personeel bleef ontevreden: “In de verschillende vestigingen van Air Liquide had men wel begrepen dat ze het hele project van de directie weg wilden”, getuigt Levi.

De directie gaf uiteindelijk toe en liet het beoogde project vallen. “Zonder het voortreffelijke werk van de delegees en de vastberadenheid van de werknemers was dit onmogelijk geweest”, zeggen Geoffrey en Levi. “Op een gegeven moment hebben zij STOP durven zeggen, en hebben ze niet verder onderhandeld over nadelige voorwaarden.” Hoewel de directie haar project niet kon uitvoeren, is waakzaamheid geboden in alle sites van Air Liquide. Werknemers en militanten blijven vastberaden om hun arbeidsvoorwaarden te verbeteren.