Terug aan het werk om rond te komen, maar veiligheid niet gegarandeerd voor de huishoudhulpen

In volle coronacrisis wordt er in de dienstencheques toch al terug volop gewerkt. En dat terwijl veilig werk vaak niet gegarandeerd is. Dat blijkt uit een enquête die de Algemene Centrale –ABVV de voorbije dagen uitvoerde bij meer dan 4000 huishoudhulpen. Daaruit blijkt ook dat de druk om terug te gaan werken heel groot is, en de werkgever onvoldoende respect heeft voor de veiligheid van zijn werknemers.

resultat 1

Uit onze enquête blijkt dat 42% van de bedrijven opnieuw actief is (8% is zelfs nooit gesloten geweest) en dus voelen veel werknemers een sterke druk om terug aan het werk te gaan. Meer dan 1/3 van de huishoudhulpen gaat terug werken omdat de werkgever dat vraagt en uit angst hun job te verliezen. 46% gaat werken omdat ze anders niet rondkomt. Op de vraag of men het door het inkomstenverlies moeilijk heeft om zijn facturen te betalen antwoordde maar liefst 63% positief. Dat bewijst nog maar eens hoe essentieel een opleg boven de tijdelijke werkloosheid in deze sector is. De werkgevers weigeren die dagvergoeding van 2 euro echter te betalen, en ook de regionale overheden weigeren een bijdrage te voorzien.    

resultat 2

We weten dat het respecteren van de veiligheidsvoorschriften moeilijk te realiseren is in de dienstenchequesector. De enquête bevestigt dat nog maar eens. Bij 65% van de ondervraagden, komen de klanten geregeld in dezelfde ruimte als de huishoudhulp, en 35% van de klanten respecteert de social distancing richtlijn van 1,5 meter niet. Het is voor de huishoudhulpen moeilijk om dit af te dwingen. Ongeveer de helft van de huishoudhulpen durft niet te stoppen met werken indien de klant social distancing niet naleeft of eventueel besmet is met corona.     

resultat 3

Maar even opvallend: slechts 2,5% organiseert een echte opleiding, en 7% voorziet een digitale vorming. 90% van de werkgevers organiseert geen enkele opleiding over de veiligheidsmaatregelen, terwijl dat wel verplicht is. Sommigen stellen zich tevreden met het uitdelen van een document met instructies. Dat biedt weinig garantie voor bijvoorbeeld een correct gebruik van een mondmasker. Bovendien blijkt dat 84% van de huishoudhulpen die terug aan het werk gaat, niet alle noodzakelijke beschermingsmaterialen krijgt. Het gaat om een mondmasker, desinfecterende gel, handschoenen en papieren zakdoekjes. 

De voorbije dagen was er veel te doen rond het terug opengaan van tuincentra en doe-het-zelf winkels en alle veiligheidsmaatregelen die de werkgevers daarbij moesten voorzien. Maar in de dienstencheques moeten mensen aan het werk zonder dat dit gerespecteerd wordt, zo blijkt nog maar eens uit onze enquête. Een onaangename gelijkenis met de loononderhandelingen in de sector. Ter herinnering: -voor beide dossiers- de regio’s die de sector voor 75% subsidiëren, dragen in dit opzicht ook een grote verantwoordelijkheid. 

Download het pamflet