Oekraïense arbeider valt en sterft op de werf van het Grand Hôpital de Charleroi

Op maandag 27 september zijn twee bouwvakkers van een stelling gevallen op de bouwwerf van het nieuwe Grand Hôpital de Charleroi (GHdC) in Gilly. Een van hen kwam om het leven, terwijl zijn collega ernstig gewond raakte. De twee Oekraïense werknemers werkten voor een Pools bedrijf dat zelf een onderaannemer was van een Nederlandse onderaannemer van Jan De Nul. De precieze omstandigheden van dit dramatische ongeluk zijn nog niet bekend. 

"We zijn in schok. Afgelopen maandag waren de twee werknemers op een hoogte van 6-7 meter gootstukken onder de ramen aan het plaatsen, voordat zij vielen. Als vakbond werden we pas woensdag door een journalist op de hoogte gebracht van het ongeval en konden we pas vrijdag ter plaatse gaan, dus 4 dagen na de feiten!" aldus Carlo Briscolini, secretaris van het ABVV Charleroi. "Bij ons bezoek konden we moeilijk zicht krijgen op de omstandigheden waarin het ongeval is gebeurd, maar we stellen ons heel wat vragen over de veiligheidsmaatregelen ter plaatse. Werden alle maatregelen nageleefd en begrepen? Was de uitrusting voldoende? Bovendien betreuren wij dat de delegees die op de werf aan de slag waren niet op de hoogte zijn gebracht van het ongeval!”

Ongeveer 200 arbeiders zijn al meer dan een jaar aan het werk op een terrein dat in verschillende percelen verdeeld is. Twee grote bedrijven (Franki en Jan De Nul) houden toezicht op dit gigantische project, maar zij besteden alles uit. Uiteindelijk komen er maar weinig mensen van deze bedrijven ter plaatse, behalve de managers en een paar Belgische arbeiders. De anderen zijn onderaannemers uit Polen, Roemenië, Portugal en Oekraïne.... 

Sociale dumping: waakzaamheid

"Wij bevinden ons in een situatie van onderaanneming op twee niveaus, wat door de wet wordt gedoogd. Als vakbond hebben wij hier bijzondere aandacht voor, en blijven we strijden tegen sociale dumping. Er waren op dit vlak trouwens al eerder problemen op deze werf, waar weinig transparantie is over de gedetacheerde werknemers”.

“En dan is er natuurlijk nog de kwestie van de veiligheid ter plaatse, met de vele nationaliteiten die daar dagelijks moeten samenwerken. Er zijn richtlijnen opgesteld, maar deze zijn niet in alle talen beschikbaar. En niet alle arbeiders spreken Engels, laat staan Frans”.

"Voor ons is het essentieel dat de verantwoordelijken van de werf met alle arbeiders kunnen communiceren. Er moet een goede organisatie zijn ondanks de verschillende talen. Na de recente gebeurtenissen hebben wij verkregen dat twee werknemers van het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de stelling, ter plaatse blijven om het onderhoud te garanderen. Hoe dan ook: het is duidelijk dat bij onderaanneming hetzelfde verhaal zich steeds herhaalt: De problematiek van sociale dumping, eerlijke lonen, respect voor de arbeidsomstandigheden. Het is de hoogste tijd om zij die van sociale dumping profiteren en werknemers uitbuiten, te laten zien dat hun daden door de wet worden bestraft. We zullen waakzaam blijven”, benadrukt Carlo.