Als werknemers 1 front vormen, zijn ze sterker!

Vandaag 3 april, werden de paritaire comités van de arbeiders en de bedienden van de petroleum gefusioneerd. Alle werknemers zijn dus verenigd onder hetzelfde dak. “In het kader van de modernisering van het sociaal overleg toont de sector de weg en wordt er een einde gemaakt aan een achterhaald onderscheid tussen arbeiders en bedienden”, zegt Andrea Della Vecchia, federaal secretaris ABVV Petroleum.

Situering

In 2020 werd er door de sociale gesprekspartners met een inventarisering gestart van alle sectorale cao’s, koninklijke besluiten, protocollen en conventionele teksten van het paritair comité van de arbeiders met als doel om al deze teksten te bundelen en te transfereren naar het eengemaakte paritair comité met de bedienden.

Voor de overdracht van de koninklijke besluiten was er een wetswijziging nodig die pas eind december 2022 is gestemd. Na 2,5 jaar kunnen we spreken van een paritair comité voor de werknemers van de petroleumsector.

Gevolgen voor de werknemers?

Alle werknemers in de sector worden opgenomen in het paritair comité 211, ongeacht hun statuut. Alle bestaande akkoorden blijven geldig maar de muren tussen beide statuten worden eindelijk gesloopt. Dit maakt het voor de sociale gesprekspartners gemakkelijker om het wegwerken van de verschillen tussen arbeiders en bedienden aan te pakken. In dit kader hebben de militanten op een syndicale raad van ABVV Petroleum beslist dat er een gerichte campagne moet ontwikkeld worden voor de werknemers met een bediendestatuut zodat ook zij, naast de werknemers met een arbeidersstatuut, maximaal ondersteund kunnen worden door onze afgevaardigden op de werkvloer.

Martine Peeters, syndicaal afgevaardigde voor de bedienden bij het bedrijf LBC, reageert enthousiast op het nieuws: “Op de werkvloer zullen arbeiders en bedienden meer naar elkaar kunnen toegroeien. Als werknemersvertegenwoordigers zal de éénmaking ons in staat stellen om ongelijkheden te kunnen wegwerken tussen beide statuten op bedrijfsniveau”.

“Het besef van de noodzaak tot harmonisering is al lang aanwezig. Na de laatste grote sectorale staking in 1993 waar enkel de arbeiders bij betrokken waren is het bewustzijn gegroeid dat we als werknemers, arbeiders en bedienden, veel sterker staan als we 1 front vormen. Deze  harmonisering is dus van syndicaal belang om de belangen van alle werknemers zo goed mogelijk te verdedigen”, verduidelijkt Eric Lambert, syndicaal afgevaardigde voor de arbeiders bij Total waar men al bedrijfsonderhandelingen voert voor alle werknemers samen.

“Natuurlijk is met deze éénmaking het werk niet af”, benadrukt Andrea Della Vecchia, “er is nog werk aan de winkel maar de weg richting 1 statuut is ingeslagen”.  Volgende stap? De harmonisatie van de syndicale premie.