Geen sociale vooruitgang zonder syndicale vrijheden

Op de syndicale raad scheikunde van 29 juni werd niet alleen het ontwerpakkoord scheikunde door onze militanten goedgekeurd maar werd ook de zorgwekkende situatie over de aanvallen op de syndicale vrijheden aangeklaagd. Het wetsvoorstel Van Quickenborne dat nu op tafel ligt, kan ervoor zorgen dat het recht op betogen en sociale actie in de toekomst aan banden wordt gelegd door de inhoudelijke vaagheid van het wetsontwerp. Onze militanten Cynthia en Nicolas formuleerden hun bezorgdheden op onze syndicale raad, lees hieronder hun tekst.

« Geen sociale vooruitgang zonder syndicale vrijheden”

Deze slogan komt uit een campagne gelanceerd door CGT. Waarom zou een slogan van onze Franse kameraden op ons betrekking hebben?

Eenvoudig, omdat het overal brandt in Europa

Overal worden de syndicale vrijheden aangevallen:

  • In Frankrijk, met de opvordering van werknemers in de petroleumraffinaderijen en de hardhandige arrestaties van stakers.
  • In Groot-Brittannië, waar de regering er een wet probeert door te krijgen om het stakingsrecht in te perken.
  • En in België.
    • Denk aan het vonnis van Bruno Verlaeckt, hij werd als voorzitter van ABVV Antwerpen veroordeeld wegens kwaadwillige belemmering van het verkeer, enkel en alleen omdat hij op een nationale stakingsdag aan het piket deelnam.
    • Moeten we jullie herinneren aan de 17 kameraden in Cheratte, veroordeeld omdat men aanneemt dat ook zij aanwezig waren op de brug van Cheratte op een nationale stakingsdag?

In dit proces werd de voorzitter van het ABVV veroordeeld tot een voorwaardelijke straf, die hem bij elke nieuwe actie boven het hoofd hangt.

Het doel is duidelijk: onze ijver om te mobiliseren inperken.

Maar zonder mobilisatie, geen sociale vooruitgang.

CynthiaEen nieuwe anti-syndicale episode, het conflict bij Delhaize: na de aankondiging van de directie om hun 268 winkels aan zelfstandigen over te laten, zijn de werknemers in staking gegaan. Waarom is dit gebeurd? Omdat franchising een verslechtering van hun arbeidsomstandigheden zal betekenen.

De patronale reactie was er één om direct juridische stappen te ondernemen.

  • Ze vroegen de rechters om onmiddellijk de piketten te verbieden.
  • Gevolg? Deurwaarders bij piketten en dwangsommen voor stakers.
  • Het argument gevolgd door de rechters? Winst maken is belangrijker dan de belangen van werknemers te verdedigen.

Sommige gerechtelijke beslissingen waren geldig voor heel het land.

Sommige gerechtelijke beslissingen geven een boete toe aan iedereen die een rode of groene jas draagt binnen een straal van 500 meter van een Delhaize-winkel.

Waar gaan we naartoe?

De laatste ontwikkeling: het wetsvoorstel Van Quickenborne, bekend als de anti-relschopperswet.

  • Deze wet is bedoeld om "relschoppers" 3 tot 5 jaar te verbieden om deel te nemen aan demonstraties. Probleem: de term "relschopper" is niet in detail gedefinieerd. Misschien word ik bij de volgende demonstratie als "relschopper" beoordeeld?
  • De voorgestelde wet richt zich op alle bijeenkomsten... Ook hier worden geen verdere details gegeven.
    • Als je paletten verbrandt op de openbare weg tijdens een staking, ben je een relschopper.
    • Draag je een rode k-way, ben je dan ook een relschopper?

Het wetsvoorstel werd al snel bekritiseerd door vakbonden, het Federale Instituut voor de rechten van de mens, de Liga voor de Mensenrechten, Greenpeace en vele andere organisaties.

Waarom?

  • Omdat dit wetsontwerp onze democratie ondermijnt: de vrijheid hebben om actie te ondernemen is noodzakelijk in een democratie.
  • Want dit wetsvoorstel lijkt op maat gemaakt om ons vermogen om te mobiliseren te verminderen en militanten te intimideren.
  • Omdat we geconfronteerd zullen worden met politiepraktijken die onverenigbaar zijn met het respect op privacy.
  • Omdat er meer toezicht zal zijn op onze acties.

Begin juni vond een eerste bijeenkomst plaats voor het kantoor van minister Van Quickenborne. Deze actie leidde ertoe dat de beslissing in het parlement werd uitgesteld en dat er verschillende amendementen werden ingediend.

Helaas zijn deze amendementen niet voldoende. In zijn huidige vorm behoudt de tekst de dubbelzinnigheid tussen "relschopper" en "militant".

Deze woensdag werd er een nieuwe actie georganiseerd en werd er een e-mailcampagne geadresseerd aan deNicolas parlementsleden gelanceerd om hen op andere gedachten te brengen. Ik was erbij. Kameraden, dit is een frontale aanval op het recht om te betogen! Na de frontale aanvallen op het stakingsrecht door de toegang tot een bedrijf te blokkeren, door een weg te bezetten... Denken jullie dat alleen onderhandelingen tot akkoorden kunnen leiden en vooruitgang kunnen boeken? Denk je dat het enige doel van syndicale acties is om samen te komen in vergaderzalen en urenlang te praten? Soms werkt het, soms niet. Zoals het gezegde luidt: onderhandel als het kan, strijd als het moet. Want slagkracht kan vastgelopen situaties deblokkeren. Kameraden, ik hoop niet dat we over een paar jaar alleen nog maar zeggen: "Onderhandelen als het kan. PUNT". Wij, syndicalisten, de vertegenwoordigers van de werknemers, moeten respect verdienen. We moeten laten zien dat we de echte tegenmacht zijn, en dat is wat de politieke wereld niet wil.

De mobilisatie tegen dit wetsvoorstel moet doorgaan. We kunnen niet werkloos toekijken. Onze toekomstige sociale verworvenheden staan op het spel.

Kameraden, als het op mobilisatie aankomt, kunnen militanten van de scheikunde het verschil maken.

  • We zijn een syndicaal goed gestructureerde sector.
  • We hebben meerdere syndicale bolwerken.
  • Acties in onze sector betekenen al snel een verlies van miljoenen voor het kapitaal.

Kameraden, als er nieuwe oproepen tot mobilisatie worden gelanceerd, laten we dan reageren.

Nee tegen de wet-Van Quickenborne! Handen af van onze syndicale vrijheden!