Wanneer vakbondswerk voor jobs zorgt

Unilin Feluy is een bedrijf uit de scheikundesector dat gespecialiseerd is in isolatiepanelen. Het bedrijf Feluy werd in 2015 opgericht met een tiental werknemers en telt er vandaag een zestigtal. In de nasleep van de pandemie en de energiecrisis draait het bedrijf op volle toeren en stapelen de overuren zich alsmaar op. Dit zette Salvatore Alaimo, afgevaardigde van ABVV Scheikunde, ertoe aan om te onderhandelen met de directie met het oog op een duurzame oplossing. 

aa"Voor mij was het een verrijkende ervaring, ik heb er een paar slapeloze nachten aan overgehouden, maar uiteindelijk is het compromis goed voor de werknemers, anders had ik het niet ondertekend

 

 

En de oplossing voor Salvatore is het invoeren van een vierde weekendploeg. Na lange onderhandelingen met de directie, heeft de fabriek begin juni een vierde ploeg opgestart, waarmee 12 banen werden gecreëerd. Een succesverhaal. 

Eens afgevaardigde, altijd afgevaardigde

Toen Salvatore in 2015 zijn baan bij AGC verloor, viel een familietraditie in duigen. Voor de zoon van een glasarbeider was het bedrijf een soort tweede familie. Maar hij had geen tijd om medelijden met zichzelf te hebben. Hij moest aan het werk en vond al snel een job in een klein bedrijf met een tiental werknemers. 8 jaar later, na verschillende overnames, kent het bedrijf een sterke groei en wordt het een onderdeel van de Unilin‑groep.

Toen hij er begon, moest alles nog worden opgebouwd op syndicaal vlak. Het was niet meer dan normaal dat Salvatore zijn instinct van afgevaardigde herontdekte: “In het begin werkten we met twee ploegen, daarna met drie. Maar na de coronacrisis en de energiecrisis rees de vraag de pan uit. We konden het niet bijbenen en moesten steeds meer overwerken in het weekend. Op een gegeven moment heb ik gevraagd om met de directie te praten en ik wond er geen doekjes om: als er zoveel wordt overgewerkt in het weekend, dan is het omdat er werk is. Als dat het geval is, moet de arbeidsorganisatie worden herzien en personeel worden aangeworven”. 

Het werd september 2022 en de directie ging akkoord en wilde zelfs dat het snel zou gaan. De vergaderingen volgden elkaar op, net als de discussies, maar Salvatore weigerde overhaast te werk te gaan: “Aanvankelijk dacht ik eraan om het systeem van AGC over te nemen, maar de directie wilde dat niet. We moesten ons maar baseren op wat de Unilin‑groep in Vlaanderen deed. Maar toen ik de overeenkomst las, stonden er dingen in die me niet bevielen. We hebben dus onderhandeld, oplossingen gezocht én gevonden. Mijn uitgangspunt was dat als we een weekenddienst opzetten, dit correct moest gebeuren en zonder loonverlies”. De overeenkomst werd uiteindelijk in december 2022 ondertekend. 

Een nieuwe arbeidsorganisatie

Uiteindelijk is Salvatore tevreden met het systeem dat er nu is. In het weekend wordt er gewerkt op zaterdag van 6 uur tot 18 uur en op zondag van 18 uur tot 6 uur. De werknemers moeten ook 5 feestdagen en 15 weekdagen per jaar werken. Hun dagen worden van tevoren gepland en ze hebben ook twee weekends per jaar vrij, zodat er een goed evenwicht is tussen werk en privé. Bovendien bestaat de nieuwe ploeg uit zowel nieuwe als ervaren werknemers. 

“Voor mij was het belangrijk om een evenwichtig systeem te bereiken: we konden niet zomaar de nieuwkomers in de weekendploeg plaatsen, of te veel werknemers uit de weekploeg halen om ze in het weekend in te zetten. Dus kwamen we tot een evenwichtige mix en uiteindelijk werden er 12 vaste jobs gecreëerd. Ik stond er ook op dat de werknemers de mogelijkheid zouden krijgen om terug te keren naar de weekdienst als ze deze arbeidsorganisatie toch niet zagen zitten”.

Een afgevaardigde staat er nooit alleen voor

Voor Salvatore is de ervaring verrijkend geweest, ook al heeft hij een paar slapeloze nachten gehad: "Ik heb de steun van de werknemers en mijn afdeling, en dat is belangrijk. Op de vraag wat hij uit deze ervaring heeft geleerd, antwoordt hij: 
“Alvorens overhaast te werk te gaan, moet je goed nadenken, informatie inwinnen en erover spreken met je regionale secretaris. Je moet de directie ook laten meepraten, analyseren en dan voorstellen doen. We weten heel goed dat ze niet alles zal aanvaarden. Maar ook wij moeten alles zorgvuldig analyseren, want dit zijn belangrijke keuzes. We hebben het immers over de toekomst van de werknemers.”