Ontwerpakkoord in de kunststoffen - solidariteit over de bedrijfsgrenzen heen

De kunststoffensector, een subsector van de scheikunde, heeft al meer dan 40 jaar een traditie in Limburg om iedere 2 jaar een provinciaal akkoord te maken die geldig is voor alle kunststoffenbedrijven in de provincie. Op 24 oktober is er een ontwerp van akkoord bereikt, maar dat is niet zonder slag of stoot gebeurd. We hebben hierover een gesprek met Yannick Urbain en Ronny Boelanders, beiden secretaris voor ABVV Scheikunde in Limburg en onderhandelaars van het provinciaal ontwerpakkoord.

Heren, wat zijn voor jullie de belangrijkste punten die jullie hebben onderhandeld voor de Limburgse arbeid(st)ers van de kunststof?

Yannick: Voorop staat de koopkrachtpremie die we maximaal hebben kunnen invullen met dezelfde definitie als in het sectoraal akkoord. De operationele cash-flow van het bedrijf moet in 2022 positief zijn, veel arbeid(st)ers zullen recht hebben op de premie € 749.

Ook de verbetering van de bestaanszekerheid is zeker en vast een verbetering voor de koopkracht van de arbeid(st)ers. Bij ziekte wordt de extra dagvergoeding verhoogd naar € 4,81 (+14%) en bij een arbeidsongeval wordt deze dagvergoeding € 6,01 (+11%).

Ronny: De extra dagvergoeding bij tijdelijke werkloosheid is nu ook gebetonneerd met een vaste berekeningsformule voor het bedrag en het aantal dagen is gestegen van 75 naar 85 (in pool) met gelijkstelling voor de berekening van de eindejaarspremie. Daarnaast zijn de verhoging van het sociaal abonnement voor het woon- werkverkeer en de maximale fietsvergoeding niet te onderschatten voor de portefeuille van onze arbeid(st)ers. € 0,35/km kan veel arbeid(st)ers aanzetten om de fiets te nemen naar het werk. Ten slotte hebben we bereikt dat de tweede en derde dag anciënniteitsverlof sneller wordt toegekend en er is een extra anciënniteitsdag verworven na 40 jaar anciënniteit, 8 in totaal.

Hoe beoordelen jullie de mobilisatie die onze afgevaardigden hebben opgezet in het kader van deze onderhandelingen?

Yannick: De mobilisatie heeft zijn effect niet gemist. Op vrijdag 13 oktober zijn de onderhandelingen vastgelopen en zijn we uit elkaar gegaan met 4 breekpunten: het referteloon, de fietsvergoeding, de koopkrachtpremie en het anciënniteitsverlof. Na 13 oktober zijn er spontane acties ontstaan in veel kunststofbedrijven, op vrijdag 20 oktober was er dan onze actiedag om aandacht te vragen voor de arbeids- en loonvoorwaarden van de kunststofarbeid(st)ers.

We hebben als vakbonden de verzoening aangevraagd die doorging op 24 oktober wat heeft geresulteerd in een ontwerp van provinciaal akkoord met vooruitgang op 3 van onze 4 breekpunten. Zonder druk van onze militanten in de bedrijven en onze actiedag waren we niet tot een ontwerpakkoord kunnen komen. Dit voorstel van akkoord zal ter stemming voorgelegd worden in de kunststofbedrijven: onze achterban heeft het laatste woord!

Waarom is een provinciaal akkoord belangrijk?

Ronny: Het belang kan nauwelijks onderschat worden. In het ene bedrijf staan we syndicaal sterker dan in het andere, een provinciaal akkoord zorgt ervoor dat alle arbeid(st)ers recht hebben op een verbetering van hun koopkracht en arbeidsomstandigheden. Ook arbeid(st)ers in bedrijven waar er geen syndicale vertegenwoordiging is, worden mee in het bad getrokken. Een provinciaal akkoord zorgt met andere woorden voor solidariteit tussen alle arbeid(st)ers in de kunststoffensector. Laten we deze 40-jarige traditie vooral koesteren en verderzetten.