Zwangerschapsverlies – Welke ondersteuning moet er in het bedrijf worden geboden?

Het verlies van een kind tijdens de zwangerschap is een schokkende gebeurtenis voor ouders en veroorzaakt intens verdriet. Verwachtingen, wensen en dromen komen abrupt tot stilstand. De redenen kunnen uiteenlopend zijn: miskraam, zwangerschapsonderbreking na de diagnose van een ernstige afwijking of om de gezondheid van de moeder te beschermen. Volgens Mutualiteit Solidaris wordt 13% van de medisch vastgestelde zwangerschappen getroffen.
Welke rechten hebben de betrokken werknemers?
Wie na 26 weken zwangerschap zijn baby verliest kan momenteel beroep doen op een aantal sociale rechten. Zo hebben de ouders recht op 10 dagen rouwverlof, als mama heb je recht op moederschapsrust en als vader op geboorteverlof. De overheden voorzien ook in diverse vergoedingen in het kader van een zwangerschap. Hier meer info. Voor zwangerschappen van minder dan 26 weken heb je geen enkel recht, ook geen recht op rouwverlof. Nochtans heeft een zwangerschapsverlies ook voor de 26ste week een grote impact op beide ouders.
In een aantal landen zoals Nieuw-Zeeland en Australië werd rouwverlof bij een miskraam al ingevoerd voor beide ouders. In België kregen recentelijk federale ambtenaren en hun partner (ingeval de partner ook werkt bij de overheid) 2 dagen rouwverlof bij een vroeg zwangerschapsverlies onder 180 dagen. Hiermee pioniert België binnen Europa.
Wat is de situatie in de chemische sector?
De sectorale overeenkomsten voorzien niet in aanvullend rouwverlof naast het rouwverlof waarin de interprofessionele wetgeving in voorziet. Het demografiefonds ondersteunt echter bedrijven in de sector die dat wel doen. Concreet kan het Fonds financiële steun verlenen als het rouwverlof wordt verbeterd. Het Fonds kan ook de kosten van psychologische begeleiding en rouwtherapie dekken. Als werknemersvertegenwoordigers en de werkgever het eens worden over dergelijke maatregelen, kunnen ze rekenen op de steun van het Demografiefonds.