530 werknemers dreigen hun job te verliezen bij Agfa Mortsel

Bij het bekende beeldvormingsspecialist Agfa te Mortsel dreigen er tot 530 jobs te verdwijnen. Het bedrijf wil de traditionele activiteiten reorganiseren omdat de vraag naar klassieke film erg gedaald is de laatste jaren. De jobs in de productie zouden dus verdwijnen. 

De voorbije jaren verdwenen reeds honderden jobs bij het beeldvormingsbedrijf Agfa-Gevaert, dat analoge en digitale beeldvormingssystemen, IT-systemen en producten voor de

Onze delegee Marc

 aanmaak van waterstof ontwikkelt, produceert en verkoopt. Onze delegee bij Agfa, Marc Pierssens, laat weten dat er al maanden minder werk is. “Het personeel werd al regelmatig op technische en economische werkloosheid gezet, maar we hadden niet zien aankomen dat het om zoveel jobs zou gaan.” 

Een slag in het gezicht van de werknemers
In totaal werken er nog 1.900 mensen bij Agfa Mortsel. De geplande en grondige reorganisatie om de uitgaven aan te passen aan de realiteit van de markt zou zo’n €50 miljoen zou besparen, maar zorgt ervoor dat er de komende drie jaar tot 530 jobs kunnen verdwijnen. “Het zou hierbij gaan om 370 arbeiders (42%) en 160 bedienden en kaders (33%). Dat is een sociaal bloedbad. We gaan er natuurlijk alles aan doen om naakte ontslagen te vermijden, en als het niet kan, moeten de collega’s stevig vergoed worden”, aldus Marc. 

Volgens hem is er bij Agfa sprake van zogenaamde salamitransformaties. “Het bedrijf bespaart al 25 jaar, maar er komt nooit iets terug naar de werknemers. Nu snijden ze geen klein stukje weg, maar gewoon een volledige brok.” Deze reorganisatie zou al even aangekondigd zijn, maar de impact ervan is een pak groter dan verwacht. Het is een slag in het gezicht van de collega’s, die hun levenslange carrière aan het bedrijf gewijd hebben. De vakbonden zullen er alles aan doen, zodat het plan dat op tafel ligt goed is voor de werknemers. Er moet een volledig uitgewerkt plan zijn, voor er overgegaan kan worden tot enig ontslag en er moet voor gezorgd worden dat het leidt tot extreme flexibiliteit in taken en uren en een onhoudbare werkdruk! 

Zie reportage met onze delegee Marc bij ATV hier.