Sadsawu blijft strijden tegen geweld

Geweld zit diep ingebakken in de Zuid-Afrikaanse samenleving. En ook het geweld op de werkvloer blijft toenemen, constateert Sadsawu. Daaronder een hoog aantal verkrachtingen en fysieke aanvallen op huishoudwerkers. Duizenden mensen leven dagelijks in angst. Het voorbije half jaar zette Sadsawu dan ook sterk in op het onderwijzen en mobiliseren van huishoudwerkers rond gendergerelateerd geweld.

Sadsawu leert huishoudwerksters welke vormen geweld op de werkvloer allemaal kan aannemen en hoe ze zich ertegen kunnen beschermen. Ook de wisselwerking met andere sociale problemen zoals armoede, werkloosheid en lage lonen komt uitgebreid aan bod. Deze sociale problemen versterken immers de kwetsbaarheid van de voornamelijk vrouwelijke werknemers. Huishoudwerksters werken geïsoleerd en zwijgen vaak wanneer ze door hun werkgever worden misbruikt. Ze vrezen dat niemand hen zal geloven en zijn bang om hun inkomen te verliezen.

Individuele cases

Sadsawu ontvangt maandelijks meldingen van gendergerelateerd geweld en behandelt momenteel drie van dergelijke gevallen. De eerste case betreft een werkneemster die verkracht werd door haar baas. Een tweede klacht gaat over een werkster die mishandeld werd en verplicht werd om te strippen na beschuldigingen van diefstal. De laatste zaak draait om een hooggeplaatste overheidsambtenaar die ervan beschuldigd werd zijn huidhoudwerkster te mishandelen. De zaak is ingetrokken na ontslag van de ambtenaar maar het slachtoffer leeft sindsdien ondergedoken.

Deze specifieke gevallen tonen hoe belangrijk de campagne tegen gendergerelateerd geweld wel is, en dat het essentieel is om leden de komende jaren verder op te leiden en te ondersteunen.  Sadsawu zal in 2019 ook deelnemen aan het debat bij de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) die tot  een conventie met sterke aanbevelingen moet leiden.