Algemene Centrale blijft Cubaanse arbeiders steunen

In februari bezocht een delegatie van de Algemene Centrale-ABVV onze partner in Cuba. Sinds 2007 steunen we via FOS  de Cubaanse bouwvakbond SNTC op het vlak van syndicale vorming en  veiligheid en gezondheid. Het is een relatie gebaseerd op gelijkheid, uitwisseling en internationale solidariteit.

Centraal tijdens ons bezoek stonden bedrijfsbezoeken in de sectoren die de AC vertegenwoordigt: bouw, tabak, houtzagerijen en mijnbouw, in de westelijke provincie Pinar del Rio. We ontmoetten er de syndicale vertegenwoordigers en de arbeiders van de bedrijven.

De delegatie woonde ook een vormingssessie bij over syndicale communicatie met delegees uit de bouw. De komende jaren zal SNTC verder werken aan de actualisering en verbetering van de vormingsmethodes en de pedagogische aanpak. Wat opviel tijdens de workshop was de enorme participatie tijdens de vorming.

Cubaanse economie

SNTC zet ook in op meer koopkracht voor de mensen. Dat is in Cuba niet evident omwille van de moeilijke economische situatie. Cuba blijft noodgedwongen met een dubbele munt werken en moet nog steeds heel veel invoeren. De situatie in Venezuela en Brazilië is bovendien een bedreiging voor de Cubaanse economie want Cuba levert veel diensten, onder andere in onderwijs en gezondheidszorg.

De Algemene Centrale zal dit jaar SNTC ook bijkomend steunen voor de digitalisering van de werking en het uitwerken van nieuwe communicatiestrategieën. Maar vooral ook in ons gezamenlijk verzet tegen de onrechtvaardige blokkade die Cuba treft. 189 landen verwerpen deze blokkade maar twee landen zetten door: de VS en Israël.