€6,8 miljoen dividend voor eigenaars Het Poetsbureau, geen loonsverhoging voor huishoudhulpen

Met ontzetting vernam ABVV Dienstencheques dat het echtpaar Mellemans, eigenaars van één van de grootste dienstenchequegroepen van het land, zichzelf een nieuwjaarsgeschenk ter waarde van 6,8 miljoen euro cadeau heeft gedaan.

Op 30 december hield Stellar*, de centrale holding boven Het Poetsbureau, een algemene vergadering. De eerste beslissing die deze vergadering nam, was het verlagen van het kapitaal van de onderneming. Dit resulteert in een betaling van 6,8 miljoen euro aan de aandeelhouders, met name Jo Mellemans en zijn echtgenote Elly Huysmans.

De bedrijfsleiding gunde zichzelf dus een mooi eindejaarsgeschenk. Niet alleen de hoogte van het bedrag is verrassend, maar ook de timing. Sinds eind november zitten de loononderhandelingen in de sector namelijk in het slop. De werkgevers weigeren de huishoudhulpen, die aan een gemiddeld loon van € 11,50 per uur werken, een loonsverhoging van 1,1%. Volgens de werkgevers is dit onbetaalbaar en staan heel wat bedrijven op de rand van de financiële afgrond.

Met deze demarche lacht Mellemans zijn werknemers uit in hun gezicht. Met die 6,8 miljoen euro kan hij al zijn huishoudhulpen met gemak vijf maal de gevraagde loonsverhoging geven. Men laat de werknemers blijkbaar liever in de kou staan. Bovendien staat Jo Mellemans binnen werkgeversorganisatie Federgon mee op de rem om een sectorakkoord tegen te houden.

Om die reden roept ABVV Dienstencheques verder op tot actie. Op 13 januari zullen de huishoudhulpen in Brussel betogen, om dit soort wantoestanden in de sector aan te klagen en respect én een deftig loon te eisen voor alle 145.000 huishoudhulpen.

 

* Voor meer info, zie de bedrijfsfiche bij het Belgisch Staatsblad.